EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Завишени цени за пътни проекти във Варна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Завишени цени за пътни проекти във Варна

mail09:34 | 09.02.2010прегледи 1774 коментарикоментари 0


Поне с по половин милион са завишени сумите по по-големите пътни проекти, заложени в капиталовата програма на община Варна за тази година, съобщава в. Позвънете. Това показали калкулациите на общинския съветник от БСП Калояна Димитрова, които тя оповести на заседание на Комисията по архитектура. Според нея, ако сметките на администрацията се прецезират от инвестиционната програма за тази година, можело да се свалят поне 2 млн. лв. Проучването на Димитрова показало, че цените, по които работят в общината се различават в пъти от пазарните.
Показателен е случаят, в който общината ще плати за доставката и монтажа на канализационна тръба 405 лева на линеен метър. На свободния пазар цената й плюс 10% за непредвидени разходи щяла да излезе максимум 175 лв. на л/м. „Ние харчим парите на варненци”, коментира Димитрова.
Общинският съветник от ГЛАС Красимир Узунов, от своя страна, поясни, че общината има сключени договори за обществени поръчки с 3 фирми - „Хидрострой”, „Инжстрой” и „Пътища и мостове”. В контрактите, подписани през 2008 г., са предвидени твърди цени за различните строително-монтажни работи, уточни Узунов. Той определи това като кражба посред бял ден. По негово предложение съветниците приеха да се задължи кметът Кирил Йорданов да се актуализират договорите.
Димитрова пък поиска да бъдат въведени пределни цени за различните видове строително-монтажни работи, с които администрацията да се съобразява при изготвянето на калкулации. Тя предложи още непредвидените разходи да бъдат намалени от 10% на 5%. Освен това занапред комисия от общински съветници ще проверява качеството на строителните работи. В града се говори, че се залагат едни количества, а се изпълняват други, това може да се провери, посочи още Димитрова.
Зам.-кметът Венелин Жечев посочи, че вече е изискал от “Инвестиционна политика” да проучат актуалните цени на строително-монтажните работи. По случая ще бъде направен и доклад до кмета Кирил Йорданов.
Съветниците от ресорната комисия приеха капиталова програма за пътната инфраструктура в размер на 23,7 млн. лв., от които 4 млн. лв. са за кърпене на дупки. От проектите за тази година отпадна спорната панорамна площадка в „Галата”.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg