EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Зависимостта ЕС - НАТО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зависимостта ЕС - НАТО

mail15:10 | 13.06.2018прегледи 2298 коментарикоментари 0


Кармелита Денева, спец. пратеник в Страсбург на EconomyNews.bg

Европейският парламент одобри проекторезолюция относно отношенията между ЕС и НАТОс 411 гласa "за", 151 "против" и с 57 „въздържали се“. В текста евродепутатите подчертават, че нито една от двете организации няма пълния набор от инструменти, необходим, за да се справи с новите предизвикателства за сигурност, които са все по-малко конвенционални и повече хибридни.

Според нови проучвания на Изследователския център „Пю“ обществената подкрепа за НАТО е силна и нараства в повечето държави – членки на НАТО. В резолюция ЕП призовава за по-тясно партньорство между ЕС и НАТО. Евродепутатите подчертават, че нито една от двете организации ЕС и НАТО не разполага с пълния набор от инструменти за справяне с новите опасности за сигурността, които все повече са по-малко конвенционални и по-хибридни. Евродепутатите искат връзките между ЕС и НАТО да се съсредоточат върху стратегическата комуникация, осведомеността за ситуацията, споделянето на класифицирана информация, премахването на пречките пред бързото движение на военния персонал и активи в ЕС.

Парламентът отбелязва, че са постигнати осезаеми резултати в борбата с хибридните заплахи, стратегическите комуникации, съгласуваността на резултатите в рамките на съответните процеси на планиране на отбраната и морското сътрудничество.

Но трябва да се  засили сътрудничеството ЕС - НАТО, като се осигуряват и подходящи ресурси за непрекъснатото изпълнение и по-нататъшното подобряване на сътрудничеството. Очаква се нова декларация на ЕС и НАТО да бъде приета по време на срещата на високо равнище на НАТО, която ще се проведе на 11 – 12 юли 2018 г. в Брюксел.

Евродепутатите одобряват тенденцията на увеличаване на разходите за отбрана сред членуващите в НАТО държави, като насърчава всички държави – членки на ЕС, които членуват и в НАТО, да достигнат разходи за отбрана в размер на 2% от БВП, като 20% от тях да бъдат предназначени за основно ново оборудване. Евродепутатите отбелязват, че след Брексит 80% от разходите на НАТО за отбрана ще се покриват от държави извън ЕС, а три от четири батальона на изток ще бъдат под командването на държави, които не са членки на ЕС.

ЕП счита, че държавите – членки на ЕС, които са поели ангажимент във връзка с насоките на НАТО за разходите за отбрана, следва да обмислят възможността за определяне на конкретна сума в рамките на посочените в насоките 20% за обществени поръчки, която да бъде предназначена за научни изследвания и развойна дейност, за да се гарантира, че се разходват минимални средства за иновации, което на свой ред може да доведе до разпространение на технологии в гражданския сектор.

Евродепутатите подчертават необходимостта от съвместими отбранителни способности, които улесняват разгръщането на частите и сътрудничеството между ЕС и НАТО; препоръчва на ЕС и НАТО да разгледат също така въпроса за мобилността на европейска територия на силите на НАТО, които са държави извън ЕС;

Специално се акцентира, че е в интерес и на ЕС, и на НАТО да се справят с проблемите на сигурността както на Западните Балкани, така и в съседните на ЕС държави, както и да си сътрудничат в определени конкретни области; приветства усилията на ЕС и НАТО за предоставяне на политическа и практическа подкрепа на държавите от Западните Балкани, Източна Европа и Южен Кавказ; предлага държавите – членки на ЕС, да продължат да полагат тези усилия с цел гарантиране на постоянно демократично развитие и реформа в сектора на сигурността; подчертава, че сътрудничеството между ЕС и НАТО и държавите от Западните Балкани е от ключово значение за справяне със заплахите за

НАТО ще се съсредоточи върху няколко ключови сфери – сдържане, модернизация, партньорството с ЕС, управление на отношенията с Русия. Очаква се конкретни решения по тези теми за бъдат взети на срещата на върха през юли в Брюксел. Припомняме, че генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг заяви пред депутати на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО във Варшава, че на срещата в Брюксел фокусът също така ще бъде насочен към стабилност в граничните региони, конкретно на юг, и споделяне на тежестта за нея.

Прогнозата е, че в Брюксел лидерите ще "вземат решения за подсилване на готовността и военната мобилност" на силите по източния фланг.

"Нашето възпиране и отбрана не зависят само от силите, които сме разгърнали, а също така и от много по-зависещите ни способности да се придвижваме бързо, ако е необходимо", поясни Столтенберг.

Натовските страни членки разположиха 4 000 войници в Прибалтика и Полша заради действията на Русия в Украйна.

По отношение на контактите между Русия и Запада шефът на НАТО каза, че очаква алиансът да потвърди "двойния подход" към Москва "за сдържане и отбрана, комбинирано с политически диалог".

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg