EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Забранява се соята в каймата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Забранява се соята в каймата

mail07:30 | 16.10.2013прегледи 850 коментарикоментари 0


Нов европейски регламент, който влиза в сила на 1 януари 2014, забранява слагането на соя в каймата. Храните с етикет "мляно месо" или "кайма" ще съдържат само чист продукт, без соя, консерванти и други добавки. Те ще съдържат само обезкостено месо с до 1% сол, пише "Стандарт".
Върху етикетите им ще трябва да бъде упоменато, че съдържанието не е готово за консумация, а трябва предварително да се сготви. Според земеделското министерство "мляно месо" и "кайма" са наименование на един и същ продукт, затова всички правила от регламента важат и за опаковките с кайма. На етикета трябва да има информация и за съдържанието на мазнини и съотношението между тях и протеините.
Ако някоя държава от ЕС иска да разреши производителите й да предлагат по-мазен продукт, трябва да регистрира собствена марка, отговаряща на тези критерии. Изискванията се отнасят само за чистото мляно месо, а не за месните заготовки, уточни д-р Диляна Попова, експерт в Асоциацията на месопреработвателите в България. Така в суровите кебапчета и кюфтета ще може да се съдържат всякакви допълнителни добавки, които обаче трябва да бъдат отбелязани на етикетите.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053