EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Забрани за риболова

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Забрани за риболова

mail16:40 | 24.01.2012прегледи 1130 коментарикоментари 0


Със заповед на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се налага забрана за извършването на риболов в българската акватория на река Дунав и Черно море на есетрови риби от вида: руска есетра, чига, пъструга и моруна, съобщи МЗХ. Забраната се налага от необходимостта от опазване на популациите на есетровите видове риби, както и да се синхронизира с наложената от Румъния такава забрана от 2006 г. за 10 годишен период.
Забраната у нас се въвежда за срок от 4 години, считано от 1 януари 2012 г.
При случаен улов на екземпляри от есетрови видове, същите трябва незабавно да се връщат в съответния воден обект от който са уловени.
Със заповедта се забранява и пренасянето, превозването, и продажбата на есетрови риби и продукти от тях, уловени в българската акватория на река Дунав и Черно море.
Заповедта не се отнася за риболов, пренасяне, превозване и продажба на есетрови видове риби и продукти от тях отглеждани в специализирани обекти за аквакултури – басейни и други съоръжения, изградени за тази цел, съгласно чл.3, ал.1, т.3 от Закона за рибарството и аквакултурите.
Заповедта е публикувана на интернет страницата на ИАРА www.iara.government.bg в раздел “Уведомления”.
През миналата година България въведе едногодишна забрана за улов на есетрови риби.
Забраната за улов на есетрови риби в румънския участък на р. Дунав действа вече пета година.
Със заповед на министъра на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ налага ограничения в риболова през 2012 г. в определени рибностопански обекти или в зони от тях. Забраната за риболов в определени рибностопански обекти в страната е във връзка с необходимостта от опазване на биологичното разнообразие и създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на популациите от риба и други водни организми. Всяка година, съгласно Закона за рибарството и аквакултурите /ЗРА/, със заповед на министъра на земеделието и храните се забранява риболова в определени и съгласувани с Министерство на околната среда и водите рибностопански обекти.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163