EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Забрана на пушенето – мисия невъзможна в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Забрана на пушенето – мисия невъзможна в България

mail11:45 | 28.10.2010прегледи 2328 коментарикоментари 0


78,2% от участниците в социологическо проучване смятат, че собствениците на заведения няма да могат да приложат на практика изискванията на проекта за наредба за тютюнопушенето на обществени места, който преди време беше публикуван на страницата на Министерството на здравеопазването.
Он лайн проучването, проведено в периода 22 октомври – 24 октомври от агенция „Ноема”, е по повод публичния дебат за проекта за наредба, която въвежда изискване за вентилацията на обществените места, в които ще се пуши.
В допитването са включени 3366 човека на възраст над 18 години. Също така 72,3% от хората, участвали в социологическото проучване са на мнение, че липсват механизми, с които да бъде контролирано прилагането на сложните и скъпи изисквания към заведенията.
Данните от проучването показват също, че българите вярват, че гражданското общество у нас може да влияе върху правителствените решения. 45,6% от хората смятат, че гражданското общество в България, заедно с бизнеса би могло да повлияе на решения на правителството по отношение на нормативните актове и разпоредби за тютюнопушенето на обществени места. Респондентите правят паралел с подобна ситуация в Гърция, където забрана за тютюнопушене на обществени места беше отменена в следствие на натиск от страна на обществото.
Целта на проведената онлайн анкета е да бъдат регистрирани обществените нагласи по актуални за обществото въпроси, както и да се измери нивото на доверие на обществото във възможностите на държавната администрация за налагане и контрол на институционалните разпоредби. Също така във фокуса на проучването попада идентифицирането на нагласите за спазване на административни разпоредби. Такъв акт е проектът за наредба, публикуван преди време на страницата на Министерството на здравеопазването, който поставя изисквания за вентилацията на обществените места, в които тютюнопушенето ще бъде разрешено. Публичната дискусия, относно готовността на заведенията от ХоРеКа индустрията да приложат на практика разпоредбите на наредбата фокусираха интереса върху нагласите на хората по темата.
„От данните в проучването може да се направи извод, че темата за тютюнопушенето на обществени места и контрола на изпълнението на разпоредбите, свързани с тази наредба, вълнува хората, нещо, за което говори и респонсрейд от над 50%, което се наблюдава за първи път в практиката ни, при която правим онлайн изследвания. Като цяло повечето хора, които могат да бъдат достигнати чрез интернет изразяват своята гражданска позиция”, отбеляза Дивил Кулев, развитие изследвания и анализи в „Ноема”.
В основния фокус на проучването е нагласата на обществото по отношение на темата, свързана с въвеждането на сложни за изпълнение изисквания за вентилация към собствениците на заведения, което реално ще обезсмисли закона, регламентиращ тютюнопушенето на обществени места.
В проучването са участвали 61% непушачи и 39% пушачи, които живеят основно в областни градове – 37%, София – 35% и по-малки необластни градове – 25% от анкетираните. Сред анкетираните най-голям процент от споделилите мнението си са хора на възраст 26-35 години, следвани от тези на възраст до 45 години.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg