EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Забрана за искане на ЕГН и копие на лична карта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Забрана за искане на ЕГН и копие на лична карта

mail09:01 | 03.05.2018прегледи 2720 коментарикоментари 0


Чиновници и фирми вече няма да имат право да искат от гражданите да си казват ЕГН, за да ползват услугите им. Изключението е, ако специален закон предвижда предоставяне на ЕГН - например при издаване на фактура.

Това е предвидено в промяна на Закона за защита на личните данни. Тя е предложена от Комисията за защита на личните данни, а вносител на текстовете ще е премиерът Бойко Борисов. Поправките са публикувани за обществено обсъждане и повечето от тях се правят, за да отговори българският закон на изискванията на новия европейски регламент за личните данни GDPR, който влиза в сила от 25 май.

Българският закон само уточнява европейския регламент и вероятно ще влезе в сила доста след него. Но изискванията на регламента ще важат автоматично от 25 май, обясниха юристи.

Работодателите вече няма да имат право да снимат лични карти, шофьорски книжки и всякакви други лични документи. Изключение отново може да се прави, ако в закон е записано друго. Ограничението за снимане на лични документи ще важи и за всички останали фирми и администрации.

Работодателите освен това не могат да пазят по-дълго от 3 месеца документите на кандидатствали за работа при тях.

Интернет компаниите няма да имат право да ползват личните данни на деца, предвижда още законопроектът. Единственият начин да се ползват данните на човек до 14-годишна възраст е те да са предоставени от негов родител.

Българският закон уточнява и някои от моментите в европейския регламент, които най-силно тревожеха бизнеса.

Така например глобите според нашето законодателство няма да са само максималните - от 20 млн. евро, или 4% от оборота на компанията. Вместо това Комисията за защита на личните данни ще определя размера на санкцията - от 10 хил. лв. до левовата равностойност на 20 млн. евро.

Второто облекчение за бизнеса ще е, че специален служител за защита на данните ще трябва да назначат само компаниите, които обработват лични данни на

над 10 000 души. В еврорегламента това задължение е за всички с над над 250 служители. В нашия закон се премахва определението за лични данни, вместо това ще се ползват дефинициите от регламента. Те включват и имейл адрес, IP адрес и пр.

Членовете на комисията ще получават и по-високи заплати. Досега възнагражденията им зависеха от средната заплата в публичния сектор. Вече председателят ще взема 90% от заплатата на шефа на НС, а членовете ѝ - 80 на сто от неговата заплата./24 часа онлайн


Тагове: ЕГН, лична карта
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg