EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Забрана за инжектиране на СО2 в земята

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Забрана за инжектиране на СО2 в земята

mail13:20 | 08.11.2011прегледи 501 коментарикоментари 0


Забрана за инжектиране на въглероден диоксид в земните недра на България поискаха организациите Грийнпийс и За Земята. Алтернативно решение е мораториум , докато не се утвърди технологията като безопасна. В момента в Народното събрание тече разглеждането на законопроект, който цели да регламентира прилагането на технология за улавяне и съхраняване на CO2 (УСВ). България трябва да транспонира Европейска Директива, в която ясно е указано правото на избор на всяка страна-членка дали да разреши прилагането на УСВ на своя територия.
Членовете на парламентарните комисии могат да се позоват на точка 19 на директивата, както и чл. 4 ал. 1, който гласи :
„Държавите-членки запазват правото си да определят зоните, измежду които могат да бъдат подбрани места за съхранение в съответствие с изискванията на настоящата директива. Това включва правото на държавите - членки да не позволяват съхранение в определени части от своята територия или на цялата си територия” „Технологията за инжектиране на CO2 в земните недра е експериментална и все още не са изяснени всички рискове около нейното внедряване. Със сигурност има риск за подземните води и за екосистемите в случай на изтичане на CO2”, заяви Деница Петрова от Грийнпийс- България. „Освен това подобна технология не решава проблемите с климата, а създава нови проблеми“.
Германия и Австрия отхвърлиха вече възможността на тяхна територия да се съхранява CO2. Причините за това бяха загриженост за безопасността и съпротива от страна на провинциите да приемат на своя територия инжектиране на въглероден диоксид. Ако тези развити в технологично отношение държави отхвърлят дадена технология, то България има още по-големи основания да не я разрешава. В България няма подходящи геоложки условия за УСВ, страната се намира в сеизмично активна зона. „Повишаването на енергийната ефективност, развитието на достъпните технологии от ВЕИ, санирането на сградния фонд, възстановяването на горите, ще снижат значително парниковите емисии в нашата страна и ще обезсмислят напълно необходимостта от огромни инвестиции в УСВ технологията у нас.“, обясни Тодор Тодоров от Екологично Сдружение „За Земята“. Предложеният законопроект е преждевременен и има редица пропуски по отношение на рисковете за здравето на хората и околната среда, безопасността и бъдещите финансови задължения на държавата към оператора на инсталацията за инжектиране.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg