EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Заблуждаващи финансови данни довели до кризата в Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Заблуждаващи финансови данни довели до кризата в Гърция

mail15:46 | 12.02.2010прегледи 1375 коментарикоментари 0


Европейската комисия поиска днес Гърция да вземе допълнителни мерки с цел държавният дефицит на страната да бъде намален до 4 на сто от брутния вътрешен  продукт /БВП/ през 2010 г., съобщава БТА. Искането бе отправено от новия комисар по икономическите и валутни въпроси Оли Рен.
Тези мерки, както и общото икономическо състояние на страната, ще бъдат обсъдени през март. Европейската комисия ще предложи още мерки, ако е необходимо, заяви говорител на Европейската комисия.
Той добави, че Европейската комисия готви и нови правила за работата на европейската статистическа служба Евростат. Основна причина е, че Гърция е предоставяла заблуждаващи данни за състоянието на държавните си финанси. Това не е позволило проблемът с огромния държавен дефицит на страната да бъде засечен навреме и да се предприемат необходимите бързи действия.
Икономическото състояние на Гърция ще бъде обсъдено и от Съвета по икономика и финанси на Европейския съюз в началото на другата седмица. Ще бъде направен цялостен преглед на бюджетните разходи на страната, включително за военни нужди. Военните разходи ще бъдат преценени с оглед на започналите разговори за купуване на френски фрегати за гръцкия флот, което се смята за неоправдано при сегашното състояние на гръцките държавни финанси.
На състоялия се вчера Европейски съвет бе приета политическа декларация в подкрепа на Гърция за излизането й от кризата, която заплашва не само страната, а и еврозоната. Сега Гърция е
поставена под строго финансово наблюдение от страна на Европейската комисия, която ще направи първа оценка по мерките за намаляване на държавния дефицит и финансовото стабилизиране на страната през също март, изтъкна говорителят.    


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg