EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Забавя се икономическата активност у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Забавя се икономическата активност у нас

mail09:15 | 12.11.2021прегледи 590 коментарикоментари 0


Индикаторът на икономическата активност (ИИА) в България се забави през третото тримесечие, но продължи да сигнализира за растеж на икономическата активност, показват последен доклад на финансовото министерство.

Предварителната оценка на съставния индикатор за третото тримесечие показа по-ниска, но положителна стойност от 0,8 пункта спрямо 1,4 пункта през второто тримесечие. Развитието на ИИА се обуславяше от неговия цикличен компонент, докато дългосрочната му позиция остана почти неутрална за две тримесечия подред.

Важно е да се отбележи, че отрицателните циклични колебания след настъпването на коронавирусната пандемия не оказаха негативен ефект върху нивото на дългосрочния компонент, като той се подобри до 0 пункта през третото тримесечие, посочва финансовото министерство.

Всички променливи, включени в композитния индикатор, имаха положителен принос върху цикличната позиция на ИИА и респективно икономическата активност в страната.

Понижението на ИИА през третото тримесечие отразяваше по-умереното нарастване в индустрията и нагласите на предприемачите в сектора.

Промишлената активност в страната беше в синхрон с развитията във външната среда. Въпреки това, по-голямата част от променливите се характеризираха с високи стойности, но относително по-високата база през предходното тримесечие в резултат от възстановяването от пандемията се отрази в забавяне на ИИА през третото тримесечие.

Показателите от паричния сектор и динамиката на заетостта нямаха ефект върху изменението на ИИА, посочва Министерството на финансите.

Текущото циклично развитие на ИИА беше в съответствие с изменението на цикличната позиция на еврозоната.

През третото тримесечие на 2021 г. стойността на индикатора €-coin на еврозоната също се понижи спрямо второто, в резултат от забавянето на растежа в промишлеността. Последното беше частично компенсирано от положителния принос от нарастването на търсенето и инфлацията, свързани с постепенното възстановяване на услугите и облекчаването на ограниченията за овладяване на пандемията.

Очакванията за ИИА през третото тримесечие дават индикация за забавяне на реалния растеж на БВП, заключва финансовото министерство.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046