EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

За и против промените в КЗ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

За и против промените в КЗ

mail07:05 | 06.11.2018прегледи 994 коментарикоментари 0


Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на парламентарната група на партията да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат, съобщи пресцентърът на ГЕРБ по повод промени в закона, внесени в деловодството на Народното събрание на 1 ноември от Менда Стоянова, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

МС одобри промените

Преди няколко дни Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането (ЗИД на КЗ). Предложените промени са в резултат от транспонирането на изискванията на Директива (ЕС) 2016/97 на Европейския Парламент и на Съвета от 20 януари 2016 г. относно разпространението на застрахователни продукти. Директивата отменя Директива 2002/92/ЕО на Европейския парламент и на Съвета относно застрахователното посредничество.
Законопроектът предвижда въвеждането на нови, завишени изисквания спрямо познанията и квалификацията на застрахователните посредници, членовете на техните органи и служителите, които са непосредствено заети с разпространение на застрахователни продукти. Новите изисквания са диференцирани по области на познания и спрямо категориите на предлаганите застрахователни продукти. Поставят се нови изисквания за повишаване квалификацията на застрахователните посредници, членовете на техните органи и служителите, които се занимават с разпространение на застрахователни продукти - чрез професионално обучение или развитие, не по-малко от 15 часа годишно. Повишава се минималният размер на застрахователната сума по задължителната застраховка „Професионална отговорност“ на застрахователните посредници.

Законопроектът въвежда регламентация на нова категория разпространители на застрахователни продукти - посредници, предлагащи застрахователни продукти като допълнителна дейност. Те ще могат да бъдат регистрирани при спазване на ограничени изисквания за квалификация, които основно се свеждат до познаването на предлаганите застрахователни продукти и на правилата за разглеждане на претенции и жалби. Предоставя се възможност спрямо тази категория посредници да се прилагат и по-ниски нива на минималната застрахователна сума по задължителната застраховка „Професионална отговорност“ на застрахователните посредници.

С проекта на закон се въвежда ново условие за регистрация на застрахователен посредник, касаещо разкриване на самоличността на лицата, които притежават повече от 10 на сто от капитала на посредника, както и на лицата, които имат тесни връзки с него. Предвидена е и възможност за подаване на заявление за регистрация като застрахователен посредник по интернет. Текстовете поставят и допълнителни изисквания по отношение на пакетните продажби и на продажбите на основаващи се на застраховане инвестиционни продукти.

Със законопроекта се въвеждат нови правила за трансграничното извършване на дейността по застрахователно посредничество и за надзора върху него. Уредена е детайлна процедура по изпращане на уведомления между надзорните органи. Предлага се също така механизъм за разпределение на правомощията между надзорните органи на държавата членка по произход и държавата членка по седалището на клона на застрахователните посредници.

Промените ще създадат задължение за предоставяне на обективна информация относно застрахователните продукти, като се предвижда предоставянето на стандартизиран информационен документ за застрахователния продукт при сключване на застраховки по общо застраховане. Предлага се доразвиване на уредбата в частта й по предоставянето на ползвателите на застрахователни услуги на информация върху траен носител, различен от хартия, включително и чрез интернет страница с изричното съгласие на конкретния ползвател.
ЗИД на КЗ предлага също така актуализирането на минималните размери на застрахователната сума по задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, като досегашният размер от 10 000 000 лв. за имуществени или неимуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт да се увеличи на 10 420 000 лв., а досегашният размер от 2 000 000 лв. за вреди, причинени на имущество, да се увеличи на 2 100 000 лв.

Къде са спорните моменти

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова внесе между първо и второ четене на Кодекса за застраховането промени, които определят таван от 20 000 лева обезщетение за близките на починал при катастрофа. Сумата ще се изплаща на съпруг, съпруга, на човек, живеещ на семейни начала, на дете и на родител. В тях е определен размерът на имуществените и неимуществените вреди вследствие на телесно увреждане или смърт. Спорни се оказват обезщетенията при смърт, като е записано, че в случай на смърт на пострадало лице, всяко от засегнатите лица от тази смърт има право на еднократно обезщетение, както следва: до 20 хиляди лева на съпруг, съпруга или лице, с което починалият е бил в съжителство на съпружески начала по време на катастрофата. До 15 000 лева е фиксираното обезщетение на всеки брат или сестра и 5 000 лв. за други лица по изключение. Предложението за таван се свързва в професионалните среди с решение на ВКС, с което бе разширен кръгът на роднини с право на обезщетение. Заради това цената на задължителната "Гражданска отговорност" се повиши с близо 40% през тази година.

„Цената на застраховката трябва да се качи около 5-6 пъти, тъй като системата бонус малус няма да реши този проблем. Тези, които имат пътнотранспортни произшествия, ще трябва да плащат много високи суми". Това коментира в сутрешния блок на bTV Цветанка Крумова - експерт по застрахователно право. Според Крумова, след разширяване кръга на лицата с право на обезщетение след пътен инцидент и ако не се въведе таван на обезщетенията, застрахователите ще бъдат принудени да повишат „Гражданската отговорност" няколко пъти.

Много юристи обаче споделят, че застрахователите интерпретират неправилно тълкувателното решение на съда, заради което да се избере между две злини - или рязко да се вдигне цената на "Гражданската отговорност", или рязко да се намалят обезщетенията за починали на пътя. Адвокат Деян Николов обясни в ефира на Нова телевизия защо се интерпретира неправилно тълкувателното решение на съда: „Върховния касационен съд казва, че такова обезщетение ще се присъжда само по изключение", посочи адвокатът.

Не малка част от адвокатската гилдия, която печели солидни суми, като издирват роднини на загинали на пътя и им предлагат услугите си срещу съответните комисионни, за да получат по-бързо обезщетения от застрахователите, казват, че „поставянето на таван на обезщетението е като да определиш цена на живота".

"ЕС е въвел определени лимити за обезщетенията а смърт на пътя и държавата не може да налага допълнителни", обясни в сутрешния блок на БНТ адвокат Петя Керанова. Тя предупреди, че  готвените промени включват поправка, която може да доведе до вълна от дела срещу държавата, тъй като застрахователят няма да е длъжен да покрие цялата сума от обезщетението при причинена смърт.

Не липсва и одобрение от гилдията на защитниците. "Поздравявам Менда Стоянова за държавническото поведение. Към момента има над милион пенсионери, които имат собствени автомобили. Ако не се приемат тези промени в Кодекса на застраховането, ще трябва да заплатят една непосилна цена на застраховката "Гражданска отговорност". Тя ще е около 1000 лeва", каза пред Нова телевизия адвокатът Теодор Петров. Той допълни още, че предложените промени са направени на базата на най-добрите европейски практики.

Първото обсъждане на темата е насрочено за четвъртък по покана на бюджетната парламентарна комисия, с което се спират промените, внесени от Менда Стоянова. На дискусията са поканени всички заинтересовани страни, уточнтяват от ГЕРБ. Отлагането на законодателната процедура със сигурност няма да се хареса на застрахователите, тъй като те настояват за бързи промени, за да „спре теча в системата с обезщетенията".

Какво показва статистиката

Последните статистически данни на КФН сочат, цитирани от Инфосток, че застрахователните компании отчитат общ премиен приход по Общо застраховане до 31.08.2018 година в размер на 1 376 301 455 лева. В сравнение с предходния месец премийният приход се е увеличил с над 209 милиона лева, когато към 31 юли 2018 година са отчетени 1 167 002 812 лева. С най-голям дял традиционно са застраховките на МПС - 75%.

Според анализа на Комисията за финансов надзор за периода 2012-2017 година направените по различни методи изчисления на регулаторът показват, че за най-масовите превозни средства - автомобили, камиони и автобуси, събраните премии за 2017 година по задължителната застраховка „Гражданска отговорност" не са достатъчни, за да покрият разходите на застрахователите.

Затова пък, според обобщжените данни на МВР, за изследвания 6-годишен период при пътно-транспортни произшествия са загинали 4 617 души, за което обезщетението по ГО е най-голямо. Като най-много загинали са регистрирани през 2015 и 2016 година - по 708 на година.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg