EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

За АБВ БСП е затворена страница

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

За АБВ БСП е затворена страница

mail08:00 | 03.02.2014прегледи 984 коментарикоментари 0


Избори не се печелят със стягане на редици. Това каза в интервю за предаването на Нова телевизия „Всяка неделя” президент в периода от 2002 – 2012 година Георги Първанов. Той допълни, че се ласкае се от мисълта, че е направил за членовете на БСП един коректен прочит на устава на партията. Това, което вчера беше взето като решение, е най-тежкото възможно решение на съвета – да не заемам ключови позиции в партията за 1 година. Това едно демонстриране на мускули, натягане и стягане на редиците, показно отстрелване на някого, който мислят различно, подчерта Първанов. „Вътре има няколко изключени имена, които са качествени и доказани: областният управител на Монтана, Крум, който работи години без нито стотинка – той няма никакво отношение към АБВ, просто не се харесва на Янаки Стоилов и на Сетрегй Станишев”, допълни той. Първанов смята, че към него и АБВ ще има трайно негативно отношение и това ще проличи още на изборите. Никой не е спечелил изборите със затягане на редици, с това, че бие с устава по главата. За 5 години никой не съм изключил и не съм отговори на обвиненият за предателство, които бяха ежедневни. Моята политика беше за включване, а не на изключване, подчерта Първанов. Относно твърденията на Сергей Станишев, че действията му са политическа шизофрения, Първанов каза, че на обкръжението на Станишев му се искаше, да Първанов да излезе от БСП и да им освободи територията и по този начин да спечелят квота на изборите и да заемат ключови места – но това не е сериозно – една партия не може да се заключва в себе си, посочи Първанов. „Предателите са тези, които са предали ценностите. Предадели са тези, които са предали избирателите и интересите на партията си. Но аз никога не съм употребявал и сега не искам да влизам в такава лексика. Тези думи подхождат за един преди 100 години”, каза още Георги Първанов.
Според лидера на БСП Сергей Станишев и България, и Европа имат нужда от БСП, особено сега. Той подчерта, че неслучайно БСП е най-старата партия в България и това се дължи на факта, че хората винаги са имали нужда от нея. Нашите ценности са непреходни - ние сме за солидарност, работа и сигурност за всички, достойни доходи за децата, и за родителите ни, каза Станишев по време на честването на 71- годишнината от сражението на партизанския отряд „Народна дума” в село Гроздьово, Варненско. По отношение на евроизборите, той подчерта, че независимо от всички сътресения и трудности БСП ще бъде победител. „Ние вярваме в нашите избиратели, защото те са помагали винаги когато на партията и е трудно. Проведохме над 300 местни конференции с участието на над 20 000 социалисти, които още веднъж потвърдиха пълната си подкрепа към ръководството на БСП”, допълни лидерът на БСП. Сергей Станишев посочи още, че управлението на правителството на Пламен Орешарски през последните 6 месеца е показало, че има воля и желание да изправи страната на крака след пагубното управление на ПП ГЕРБ. Той изказа убеденост, че през следващите месеци страната ще се отлепи от дъното и с приемането на антимонополните закони състоянието на българските домакинства ще се подобри още повече. Станишев коментира отношението си към АБВ с кратък виц: „”Социалист протестира пред централата на АБВ. Със себе си носи плакат, на който нищо не пише. Попита ли го от АБВ защо? Той отговорил: „Всичко е ясно”. Сергей Станишев добави, че листата за предстоящите евроизборите на БСП ще бъде уточнена на предстоящия партиен конгрес. Той не потвърди и не отрече дали ще води партийната листа. Станишев уточни, че ПЕС ще излезе с общо послание преди евроизборите към левите избиратели в Европа, но всяка социалистическа партия по места ще избере индивидуално по какъв начин да проведе местна предизборна кампания. Сергей Станишев каза още, че като председател на ПЕС вече има яснота какво точно ще бъде общото послание на ПЕС към избирателите.
В предаването „Нека говорят” по БТВ евродепутатът Илияна Йотова каза, че изборите ще покажат, кой губи повече – БСП или АБВ, но БСП не е била активната страна. Тя заяви, че решението на БСП за сваляне на политическото доверие от хората на АБВ е израз на логиката и го определи като по-тежката мярка, отколкото изключване от партията.
„Няма как на едно място да бъдем и хора, които работят за листата, която ще води Сергей Станишев и едновременно с това тези, които ще води Ивайло Калфин”.
Илияна Йотова определи като цинична критиката на Румен Петков към БСП, че партията е в тежка зависимост и в силна прегръдка с Делян Пеевски.
„Но, тъй като много хора в момента казват: дайте да затворим страницата, докато не минат европейските избори, след това ще видим кой кого е в БСП, какво е правил през годините, доколко и как е защитавал интересите на партията. Искам да припомня, че Румен Петков беше един от хората, който най-много държеше коалиционната политика на БСП да бъде обвързана с ДПС. Така че с днешна дата да се подхвърлят такива упреци, те по-скоро имат популистки аргументи, но нямат съдържателни”, каза още Илияна Йотова.
На пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че не го интересува „тази драма, която си разиграват в БСП” – как ще завърши, защото излъганите депутати ще отидат в ПЕС, на парламентарните избори ще направят коалиция с БСП, АБВ и други. Те искат разочарованите от Станишев да остават в център ляво, допълни Борисов. По думите му, ГЕРБ и гражданите са принудени да слушат за устава на БСП – дали ще изключат членовете на АБВ, или не, или ще ги лишат от значими постове.
Според председател на общинския и на областния съвет на БСП в Монтана д-р Емил Константинов, член на АБВ, все още АБВ не е оформена като някаква политическа формация. Но ако се оформи, разбира се, че ние ще гоним максимален резултат на предстоящите и всеки следващи избори. По думите му, основният опонент за АБВ е ГЕРБ, а процесите в ляво няма да се отразят положително на ГЕРБ. „Това е част от неадекватните въпроси и най-вече отговори, които дават Изпълнителното бюро на БСП. Това са глупости. Хората са негативно настроени към политиката и най-вече от миналото управление на ГЕРБ и не биха гласували с такава охота за ГЕРБ, както беше през 2009 година. В същото време има много разочаровани от БСП, за съжаление. И то най-вече разочаровани от нейния председател Сергей Станишев и от кръга около него, които от години не се интересували как съществува партията, структурите, диалог от години не съществува с ръководството на партията и т.н. Аз смятам, че перспективата е на АБВ за в бъдеще и все повече няма политическите процеси да могат да се развиват без АБВ. От няколко години Монтана се е превърнал в символ на промяната и ние смятаме да отстояваме това име”, обясни д-р Емил Константинов.
Ивайло Калфин заяви в предаването „Неделя 150” по БНР, по повод снетото от членовете на АБВ доверие от пленума на БСП, че твърде емоционална е реакцията на БСП. Не знам какво означава „сваляне на политическо доверие”, но изключване и отстраняване по този начин от активна политическа дейност надали е най-доброто. Изключването от политически партии е нещо, което няма нищо общо със съвременния начин на правене на политика, каза още той. Калфин коментира и че посочването на някои от членовете на БСП като поддръжници на АБВ е абсолютно неоснователно и вероятно е някакъв вид разчистване на сметки.
„Има хора, които нито са идвали на публичните прояви на АБВ, нито са участвали в детайли в обсъждането на това, което правим, но се появиха в тези списъци. Това навява на мисълта, че някой използва тази процедура, за да си разчиства сметките. Когато някой разпознава по неясни критерии врага и след това го наказва се нарича лов на вещици”, заяви Калфин.
„Нужда от диалог има, ние ще го търсим. Поставихме пет теми – демография, здравеопазване, образование, структура на икономиката и функциониране на държавата и институциите, и ще търсим по тези въпроси с конкретни наши идеи участието на всички политически сили”, посочи Ивайло Калфин, като не изключи и БСП. „Въздържаме се от квалификации към всичко, което се случва, точно за да не изгорим мостовете помежду си”, каза той.източник:/агенция "Фокус", обзор


Тагове: БСП, АБВ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4153