EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Жътвата започна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Жътвата започна

mail08:35 | 26.06.2016прегледи 1060 коментарикоментари 0


Тази година в България има увеличение на почти всички площи със зърнено-житни култури. Това каза министър Десислава Танева по време на откриването на Жътвена кампания 2016 г. в село Тихомирово, Община Раднево, Област Стара Загора. По думите ѝ с малко над 12% са се увеличили площите с пшеница. 
Министърът поясни, че съгласно обследванията близо 87% от площите са в много добро състояние и се очаква България да има малко над 5 млн. тона добив пшеница, който е по-висок в сравнение с предходните две години. Министърът на земеделието обясни, че страната ни ще приключи годината със значително по-висок добив на пшеница и другите култури в сравнение с предходната година. Танева коментира, че единствено ечемикът ще запази сравнително същите количества.
Тя засегна и темата за цените и припомни започналите от миналата година процеси на спад по международните пазари. Танева коментира, че в България сме останали със значително по-висок предходен остатък, отколкото предходни години и по думите ѝ това ще направи предлагането на пшеницата по-голямо отколкото през други години. 
Министърът на земеделието посочи, че приключва процедурата по отношение на предоставяне на държавната помощ за отстъпка от акциза на горивата. По думите ѝ в момента съвместно с Агенция „Митници“ и Национална агенция по приходите се пишат инструкциите за прилагането й, за да може земеделските производители да получат подпомагането за есенните мероприятия. 
Във Видин все още тече проверката на селскостопанските машини, които ще участват в жътвената кампания, стана ясно от началник сектор „Планиране, превантивна дейност и контрол” в ОУ ПБЗН Стилиян Пешев. Той посочи, че до момента са издадени 52 становища за допускане на техниката за работа през жътвената кампания, проверени са 67 комбайна, 113 трактора, 73 ремаркета, 28 камиона, 5 фадроми като проверките продължават. Пешев уточни, че мерките, целящи осигуряване на безопасността по време на жътвата, са организиране и провеждане на работни срещи по общини с участието на кметовете, кметските наместници и по-крупните земеделски производители, които се извършват от представители на РД ПБЗНС - Видин. Освен това той поясни, че се изпращат и уведомителни писма до фирми и организации, имащи отношение към жътвената кампания, за предприемане на мерки за опазване на реколтата от пожари. Стилиян Пешев добави, че се провеждат и инструктажи на дежурните по общини, на доброволните формирования и специализираните групи към общините за гасене на горски и полски пожари. По думите му в оперативните центрове вече са поставени карти със засетите площи и ежедневно се знаят и се следят районите на жътва.
До жътва в област Шумен са допуснати 189 зърнокомбайна и 1 529 единици друга техника, посочи Красимир Колев, началник на РС ПБЗН. По думите му на територията на областта е в ход жътвата на ечемик, а от средата на седмицата е обявено и настъпването на восъчна зрялост на житните култури. До момента са дадени 247 становища за допускане до участие на земеделска техника в кампанията по прибирането на реколтата. Красимир Колев посочи, че предстоят и проверки на място по житните блокове. Той подчерта необходимостта от стриктното изпълнение на изискванията на Наредбата за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи, на забраните за паленето на огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в посевите до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата. (Фокус)


Тагове: жътва, кампания
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg