EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Жп стачката в Германия продължава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Жп стачката в Германия продължава

mail11:09 | 11.01.2024прегледи 528 коментарикоментари 0


След като пътническият железопътен транспорт в почти цяла Германия вчера беше спрян заради стачка на машинисти, днес и утре се очаква транспортният хаос да продължи, предаде ДПА.

Много служители на германските железници се включиха към стачните действия, започнали вчера сутринта, съобщи железопътният оператор "Дойче бан" (Deutsche Bahn). В товарния жп транспорт стачката започна още във вторник вечерта.

Стачните действия трябва да продължат до утре в 18:00 часа местно време.

Според ръководителя на германския профсъюз на машинистите Ге Де Ел (GDL) Клаус Везелски прекратяване на стачката по-рано от планираното не е вариант.

Няма признаци, че в краткосрочен план може да се стигне до нови преговори за колективен трудов договор, за което настояват синдикатите.

Много пътуващи обаче са се подготвили за стачката, като няколко големи железопътни гари в Германия са били почти празни.

"Виждаме, че нашите пътници са отложили пътуванията си", каза говорител на "Дойче бан".

В сила е извънредно разписание на влаковете, като около 80 процента от обичайните пътувания на дълги разстояния бяха временно прекратени вчера и днес.

Имаше и широкообхватни ограничения за регионалните услуги, въпреки че степента им варираше в различните региони, посочват от железопътния оператор.

По-рано опитите на компанията да предотврати стачните действия се провалиха във Федералния трудов съд.

Стачката на машинистите съвпада с протестите на германските фермери, което допълнително затруднява придвижването.

Железопътната стачка е третата и най-дълга досега в настоящия спор за възнагражденията, възникнал между профсъюза Ге Де Ел и "Дойче бан". Железопътната компания "Трансдев" (Transdev) също беше засегната от стачката.

Все още могат да се очакват ограничения на движението и в часовете след официалния край на стачката.

От началото на ноември Ге Де Ел води спор с "Дойче бан" и други железопътни компании. В основата на спора е искането на синдиката за намаляване на работно време за работещите на смени от 38 на 35 часа на седмица.

Компанията обаче е готова да обсъди със синдиката само разширяване на съществуващите незадължителни схеми за гъвкаво работно време.

През декември Ге Де Ел проведе гласуване сред своите членове, за да определят дали стачките могат да бъдат безсрочни. Около 97 процента от гласуващите се обявиха "за" предложението.БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg