EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЖП линия „Пловдив – Свиленград” –EU приоритет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЖП линия „Пловдив – Свиленград” –EU приоритет

mail09:20 | 19.12.2011прегледи 925 коментарикоментари 0


Проектът „Реконструкция и електрификация на жп линия Пловдив – Свиленград – Турска/Гръцка граница” е разположен по първа главна железопътна линия. Това каза Петър Дяков, ръководител на проекта. Тя е със статут на железопътна магистрала, съобщи агенция „Фокус”. Възложител е Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ). Стойността на договора е 69 999 666.00 лева без ДДС. Жп линията е с проектна скорост по жп линията до 160 км/час(200 км/час за влакове с накланящи се кошове) за пътнически влакове и 120 км/час за товарни влакове. Проектът Пловдив - Свиленград е разположен на два трансевропейски транспортни коридори – Четири и Девет и е неразделна част от европейската мрежа от транспортни коридори. В тази връзка Европа е заинтересована от изграждането на тази линия. По цялата дължина на линията новата жп линия ще бъде с ново трасе, което да отговаря поне на 70 % на европейските стандарти.
Проектът е разделен на фази. 1 фаза – изграждане на железен път и електрификация в участъка Крумово-Първомай. Изпълнител е гръцката фирма „Terna”. Стойността на договора е близо 100 млн. лева. Тече подготовка за подписване на акт 15. На гара Първомай строителството е приключило напълно. Общата дължина на фаза 1 е 37 км, 17 км от които - двойна линия. Възложител е Министерство на транспорта.
Фаза 2 – 93 % изпълнение. Тази фаза включва изграждане на железен път и електрификация в участъка Първомай-Свиленград.
Трета фаза – изграждане на железен път и електрификация на участъка Свиленград. Възложител е НКЖИ.
В Пловдив се изгражда централният диспечерски пункт, който ще поеме управлението по цялата линия.
Отсечката Крумово-Димитровград е във финална фаза.
Срокът на изпълнение на проекта е 2014 г.Тече процедура за избор на изпълнители Димитровград-Свиленград-гръцка граница. Общ бюджет - 207 000 000 лв.
На 19 декември ще мине първото возило в участъка Крумово-Първомай.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg