EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЖП линия Тирана-Дуръс готова през пролетта на 2024 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЖП линия Тирана-Дуръс готова през пролетта на 2024 г.

mail08:05 | 01.11.2022прегледи 784 коментарикоментари 0


Албанският премиер Еди Рама изрази увереност, че жп линия Тирана-Дуръс ще бъде готова през пролетта на 2024 г., предаде за БТА албанската агенция АТА. На съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, албанският премиер Еди Рама акцентира върху новия железопътен проект, работата по който според Рама е забавена поради бюрокрацията на ЕБВР.

ЖП линията е част от Коридор 8

Официалният старт на строителните работи по железопътна част на Коридор 8, участък Куманово-Беляковце-Крива Паланка, бе даден в местността Шупли Камен, край Куманово.

Транснационалната транспортна ос Изток-Запад (Коридор 8) се простира от пристанище Бари в Италия до пристанищата Варна и Бургас в България. Централната част на този 315-километров паневропейски коридор минава през Северна Македония- Кичево, Скопие, Куманово, Беляковце и Крива Паланка. Липсват обаче връзки в западния край (от Кичево до границата с Албания) и в източния край (от Куманово до границата с България).

Общата дължина на източния край на железопътния коридор 8 е 88,2 километра, от които 34 километра, т.е. участъкът Беляковце - Крива Паланка, се изгражда с финансова помощ от ЕС, предоставена чрез Инвестиционната рамка за Западните Балкани, финансиран от нея грант от 75 милиона евро, допълнен от национални средства, за да се доближи този железопътен участък до съвременните стандарти. Дейностите по проекта трябва да завършат до края на 2025 г. и включват 5,5 километра тунели, железопътни мостове, надлези и подлези, жп гари и спирки, както и нова система за сигнализация и телекомуникации. Допълнителна безвъзмездна помощ от ЕС в размер на 210 милиона евро е планирана за завършване на източния край на железопътен Коридор 8 до границата с България.

След като бъде завършен, железопътният участък се очаква да увеличи годишния обем на товарите с 20 процента до 2040 г. и да осигури достъп до модерни транспортни средства за повече от 350 000 души. Времето за пътуване ще бъде намалено, както и замърсяването на въздуха и шума.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg