EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЖП гара ще стане съвременен квартал

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЖП гара ще стане съвременен квартал

mail09:34 | 01.10.2023прегледи 626 коментарикоментари 0


До 2035 г. в района на Северозападна гара във Виена ще изникне нов градски квартал с около 6500 апартамента и 4700 нови работни места. Фокусът е, наред с други неща, върху устойчивите и достъпни жилища.

На територията на бившата Северозападна гара във виенския квартал Бригитенау, която е служила като товарна гара, ще бъде построен нов квартал. Парцелът е с площ от 44 хектара и се намира в близост до известния виенски парк Аугартен, между река Дунав и Дунавския канал. Изграждането на нов градски квартал в тази зона ще свърже двете части на район Бигитенау, които в момента са разделени от гарата.

Първият етап от строителството трябва да започне през 2026 г. До 2035 г. на мястото на бившата гара ще бъде построен модерен квартал, който ще отговаря на високите стандарти за опазване на околната среда, с жилища, работни места, възможности за отдих и достатъчно пространство за свободното време на гражданите.

В района се предвижда изграждането на 6500 апартамента за около 16 000 души и създаването на 4700 работни места. Проектът ще се осъществи от Община Виена и Австрийските железници (ÖBB).

Атрактивен квартал с много зеленина

Фокусът на проекта е върху благоприятното за климата градско планиране, социалното многообразие, създаването на зелени площи и отлични връзки с обществения транспорт с другите части на града. В центъра на квартала ще има голям парк с площ от 10 хектара с велосипедни и пешеходни алеи и множество възможности за отдих.

Освен това в проекта е предвидено и озеленяване на вътрешните дворове, покриви и фасади, както и устойчива система за управление на дъждовните води.

Новият квартал ще осигури жилища на достъпни цени, а 60 % от апартаментите в квартала ще бъдат субсидирани или общински. От 2028 г. през района трябва да минава и нова трамвайна линия.

В новата градска зона е планирано изграждането на образователни институции, станции за зареждане на електрически превозни средства и споделяне на превозни средства.

Още през 2028 г. там ще бъде открит училищен кампус за 1600 деца. В него ще има детска градина с 12 групи, 33 целодневни класа, 8 учебни зали за деца със специални образователни потребности, творчески ателиета, спортни салони и музикално училище. В квартала ще бъде създаден висящ парк, издигнат над земята по примера на Хайлайн парк в Ню Йорк .

На жителите на Виена ще бъдат предоставени многобройни възможности за участие в обществени обсъждания и за получаване на подробна информация за проекта.

 

снимки:ÖBB /januousekhavlicek.cz


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1038