EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЖП връзка България-РС Мкедония-Албания е трудна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЖП връзка България-РС Мкедония-Албания е трудна

mail18:35 | 22.03.2024прегледи 460 коментарикоментари 0


Изграждането на железопътната линия между Република Северна Македония, България и Албания не е лесна задача. Това каза по време на Третата трансгранична конференция по проект "Европа на Балканите: Общо бъдеще" в пресклуба на БТА в Скопие Дритон Руси, помощник-директор на "Железопътна инфраструктура" в Република Северна Македония.

Той подчерта, че в цяла Европа има огромни инвестиции в железниците. За Република Северна Македония коридор 8 е цел за свързване с България и Албания, каза Руси. 

Той отбеляза, че е имало много опити да се свържат Скопие и София. Мисля, че сега е десетият път, добави Руси. По думите му участъкът е разделен на три части.

Първите два участъка от 37 км и 33 км са започнати и според подписаните договори първият участък трябва да бъде завършен тази година, а вторият - през първото тримесечие на 2026 г.

Работи се интензивно, две големи фирми работят по коридора, каза Дритон Руси. Той съобщи, че е обявен търг за избор на изпълнител на третата част от трасето. По думите му третият участък е голямо инженерно предизвикателство - в 23 км има 22 тунела и 52 моста.

Железницата като инвестиция е много, ние като държава нямаме възможност всички тези инвестиции да се реализират със собствени средства. Трябва да напомня, че имаме огромна помощ от самата Европа и чрез различни инструменти, добави Дритон Руси, помощник-директор на "Железопътна инфраструктура" в Република Северна Македония.

Проектът "Европа на Балканите: Общо бъдеще" се изпълнява от БТА с подкрепата на ЕК и надгражда вече осъществения проект "Европа в България: общо бъдеще".

Сред целите на проекта са: по-добро разбиране на ролята на политиката на сближаване, вкл. на Балканите; повишаване на осведомеността за проекти, финансирани от ЕС чрез Кохезионната политика; насърчаване на открит диалог за резултатите от изпълнението ѝ на местно ниво, както и на гражданското участие по въпроси, свързани с политиката на сближаване.

Това е пореден проект след "Европа в България: Общо бъдеще", осъществен от БТА.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg