EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Жилища: 5% по-скъпи през 2021

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Жилища: 5% по-скъпи през 2021

mail15:05 | 11.12.2020прегледи 787 коментарикоментари 0


Въпреки кризата с COVID-19 интересът към покупка на жилище тази година остава голям. Tова стана ясно по време на онлайн дискусията на Imoti.net . След въвеждането на извънредното положение желаещите да закупят собствено жилище намалели, но в летните месеци броят на сключените сделки наваксал изоставането. Засиленият интерес от страна на купувачите е довел до ръст на цените на жилищата в големите градове с до 5%, а очакванията са той да се задържи на сходни нива и през следващата година.

Според Антон Андонов, изпълнителен директор на „ЕРА Недвижими имоти“, факторите, които имат принос за засиленото търсене на имоти през тази година са: повишените доходите на хората, банковото финансиране, липсата на алтернативи за инвестиране на спестените средства, миграцията от малки населени места към по-големи градове.

Най-голямата промяна на пазара тази година са нагласите на купувачи и продавачи, отчетоха експертите по време на онлайн дискусията.

„В месеците преди пандемията, имаше засилен интерес към покупка на жилище от страна на хора, които се изплашиха от възможността България да влезе в Еврозоната – това ги накара да инвестират спестяванията си. След локдауна през март хората, които се върнаха на пазара бяха водени от желанието да опазят парите си“, коментира Андонов в разговор с модератора на дискусията Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net.

Според Румяна Александрова от агенцията за недвижими имоти „Сандер Корект РА“ COVID-19 е повлиял отрезвяващо на част от продавачите на имоти и през лятото надценените жилища са слезли на нормалните си нива, а някои от продавачите са сключили сделки за тях.

„Като цяло обаче продавачите по-трудно свикват с новата реалност и това води до забавяне на сделките за имотите им с 8 до 10 месеца, както и до отстъпки в рамките на 15% до 20% от офертната цена“, заяви Александрова.

По време на онлайн дискусията, посветена на предизвикателствата пред имотния пазар вследствие на коронавируса, експертите заявиха, че изоставането по отношение на броя сключени сделки, ще бъде наваксано до края на годината. 

„Очакваме след отчитането на сделките през ноември и декември изоставането с 10%  спрямо миналата година да бъде компенсирано напълно“, заяви Андонов.

В студиото Андонов призна, че прогнозирал спад на ипотечните кредити с 30% през 2020 години, но статистиката отчела 10% ръст към края на септември.

От Пощенска банка също отчитат 20% ръст на ипотечните кредити спрямо миналата година. 

„Купувачите са активни и имат сериозни очаквания към имота и към банката. Те очакват от банките да реагират бързо и да им осигурят „екстрите“ по кредита, които са им необходими – възможност да намаляват месечната си вноска шест месеца в годината, да прескачат вноска, на база на спестяванията си да намаляват лихвата по кредита. Това са „екстри“, които ние предлагаме“, заяви Даниела Иванова, началник отдел „Ключови партньорства и пейрол бизнес“ в Пощенска банка.

Според нея COVID-19 е отправил предизвикателство към банките да се дигитализират по-бързо. През тази година от Пощенска банка надградили възможностите за онлайн консултация с нов онлайн център за жилищно кредитиране. Така клиентите могат да поръчат безплатна консултация, а по време на разговора могат да кандидатстват за ипотечен кредит и в кратък срок да бъдат одобрени.

Няма промяна по отношение на профила на купувачите на жилища – това са предимно млади семейства със стабилни доходи, които купуват имоти с две спални.

В сравнение с миналата година през тази се забелязва засилен интерес към комплекси с еднофамилни къщи в София или покрайнините, както и към имоти в селата около столицата и големите градове.

Миналата седмица данни на Националния регистър на ново строителство и реконструкции показаха спад с 26% на стартиралите жилищни проекти към края на октомври.

Според Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), през март и април на пазара на ново жилищно строителство е имало затишие, но през следващите месеци забавянето е било компенсирано.

„Клиентите, които бяха планирали да купят имот през март-април, купиха през май и юни, а тези, които бяха планирали да купят през май и юни, също осъществиха плановете си и през летните месеци имаше голямо търсене. То компенсира паузата на пазара“, коментира Шопов.

Той прогнозира умерен скок на цените през следващата година в рамките на 5% до 7%, тъй като пазарът се е успокоил. По думите му за строителния бранш не е изгодно цените да са много високи, защото както е показала кризата през 2008 г. след рязък скок следва срив на пазара.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg