EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Животновъди получават пасища за 5 години min

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Животновъди получават пасища за 5 години min

mail15:50 | 06.07.2011прегледи 813 коментарикоментари 0


Министерство на земеделието и храните ще предложи животновъдите да получават пасищата от общините дългосрочно за минимум 5 години. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на среща с ръководството на Конфедерацията на работодателите в България (КРИБ). В момента общините отдават пасищата година за година. По този начин животновъдите нямат сигурност за дълъг период, че могат да стопанисват земите и да получават субсидии за тях, отбеляза министърът. Земи от Държавния поземлен фонд вече се отдават под аренда дългосрочно на земеделските производители.

Изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов поиска на срещата държавата да стимулира комасацията чрез финансова санкция за необработваемата земя. Министър Найденов обясни, че няма консенсус на национално ниво за въвеждане на данък или такса за пустеещите ниви. По данни на министерството необработваемата земя е намаляла на 16% в сравнение с 25% преди 2 години. Комасацията започва да се случва сама на икономическа основа, обясни министър Найденов.

Зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова обяви, че вече се работи в посока на предварително очертаване на площите. Това означава, че субсидиите ще ги получава този, който обработва земята. Например арендаторът ще бъде подпомаган, а не собственикът, който е неглижирал своя имот. Идеята е който не обработва земята си да не получава субсидии, каза Боянова. Тя допълни, че така ще се стимулира увеличаването на обработваемите площи. Министър Найденов допълни, че с новата Обща селскостопанска политика след 2014 г. ще бъдат подпомагани активните фермери.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg