EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Животни и птици в ЕС с предимство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Животни и птици в ЕС с предимство

mail15:50 | 19.01.2012прегледи 607 коментарикоментари 0


Нова четиригодишна стратегия до 2015 г. е приела днес ЕК. Целта й е допълнително подобряване на хуманното отношение към животните и птиците в Европейския съюз, информира БТА.
Законодателството за кокошките носачки, влязло в сила неотдавна, показа, че в някои държави от ЕС все още съществуват проблеми с хуманното отношение към животните, коментира еврокомисарят по въпросите на здравеопазването и потребителите Джон Дали. По неговите думи се полагат много усилия, но по много въпроси трябва да се подходи по различен начин, за да се получат по-трайни резултати. Новата стратегия се очаква да даде възможност производителите на яйца и месо да постигнат необходимите стандарти за хуманно отношение към животните и птиците. Постигането на прозрачност на пазара чрез цялостна законодателна рамка и ще намали противопоставянето между хуманното отношение към животните и икономическите съображения, заяви комисарят.
Законодателството на ЕС засега допринася за разликата в условията за осъществяване на дейността на производителите от посочения сектор, отбелязва комисията. Предложената днес промяна отчита разнообразните климатични условия в отделните европейски държави, както и особеностите на земите и на земеделските системи.
Комисията отчита липсата на прилагане на европейското законодателство от държавите в ЕС в някои области, тъй като пазарът не осигурява достатъчно икономически стимули за спазването на нормите. ЕК отбелязва, че много от заинтересованите страни нямат достатъчно знания за хуманното отношение към животните. За първи път комисията прие стратегия в тази област през 2006 година. Според официалната статистика в земеделските стопанства в ЕС има около два милиарда птици (пилета за производство на месо, кокошки носачки, пуйки, патици и гъски), както и 300 милиона бозайници (крави, свине, овце). Данните сочат, че в страните от Общността има около 100 милиона кучета и котки домашни любимци. Годишната стойност на животновъдството в ЕС възлиза на приблизително 150 милиарда евро. Приносът на Общността за подпомагане на хуманното отношение към животните се изчислява на 70 милиона евро годишно. Помощта е насочена към земеделските производители като плащания за хуманно отношение към животните по програми за развитие на селските райони или към изследвания, икономически проучвания, комуникация, обучение и образование.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg