EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Жестоки глоби за дефицит замисля ЕК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Жестоки глоби за дефицит замисля ЕК

mail09:30 | 28.09.2010прегледи 533 коментарикоментари 0


Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише заяви, че европейските страни "постоянно подценяват" мащабите на техните бюджетни проблеми и никога не полагат достатъчно усилия в тази насока.
"Впечатлението ми е, че в областта на контрола върху бюджетната политика, на стабилната бюджетна политика ние никога не достигаме максимума на възможностите си", заяви французинът в изказване пред група евродепутати в Брюксел.
"Има непрекъснато подценяване на това, което е необходимо да се направи в тази област и то най-вече в еврозоната", продължи Трише, цитиран от АФП.
Европейският Пакт за стабилност и растеж, който обвързва страните членки от еврозоната, налага таван да бюджетния дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт (БВП), а за дълга
пределът е 60% от БВП. Повечето европейски страни нарушават тези разпоредби, а някои от тях правят това в много голяма степен, отбелязва АФП.
Както е известно Брюксел замисля нови правила за държавните разходи в ЕС, за да не се повтори финансова криза като гръцката, които дестабилизират цялата му икономика, финансова система и общата валута. Очакваше се още вчера проект за това да обяви т.нар. целева група, оглавявана от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпьой. В сряда своя проект трябва да съобщи Европейската комисия в лицето на председателя си Жозе Барозу. Изтеклата информация за предложенията сочи увеличаване и ускоряване на санкциите в сега съществуващия Пакт за стабилност и растеж в ЕС, който поставя горни прагове за бюджетния дефицит и държавния дълг от съответно 3% и 60% от БВП. Към тях се прибавя наблюдението на показатели, свързани с конкурентоспособността. Очаква се ЕК да предложи глобата за надвишаване на праговете за държавен дълг и бюджетен дефицит да е автоматична, а за блокирането й да е необходимо квалифицирано мнозинство на държавите членки. Предложението предвижда и държавите с наднормен дълг да го съкращават с по 5% през всяка от следващите три години.Неизпълняващите указанията за бюджетна консолидация на комисията са заплашени и от задължението да внесат 0,2% от БВП на лихвоносен депозит. При това положение например България е заплашена от глоба от 350 млн. евро, или 1% от БВП, поради размера на нашия дефицит, коментира в. Труд. Наказанието може да ни бъде наложено, ако страната ни наруши изискването бюджетният дефицит да не надвишава 3% от БВП. За тази година дефицитът у нас ще е 3,8%.

 

 


Тагове: ЕК, глоби, дефицит
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048