EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Жените получават по-ниски заплати, но и бонуси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Жените получават по-ниски заплати, но и бонуси

mail13:25 | 08.03.2024прегледи 441 коментарикоментари 0


Разлика в заплащането за жените в Германия, Австрия и Швейцария има не само в основната заплата, но и при изплащането на бонуси. Това показват анализи на института "Ифо" (Ifo) и компанията за управленско консултиране "Мърсър" (Mercer) за над 270 компании в трите страни. В Германия жените получават средно 6,1 процента по-малко при изплащане на бонуси. В Австрия разликата между мъжете и жените е 7,2  процента. Компании в Швейцария плащат на жените средно 5,2 процента по-малко бонуси.

"Разликата при плащането на бонуси между половете е значително по-голяма отколкото при основната заплата. Тези големи несъответствия правят разликата в общото възнаграждение дори по-голяма", каза изследователят от "Ифо" Микаела Пафенхолц.

В Германия разликата в заплащането между мъжете и жените в основната заплата е 2,7 процента. Плащането на бонуси вдигат тази разлика на 3 процента в цялата заплата. В Австрия разликата между половете в основната заплата е 2,3 процента като бонусите я увеличават до 2,9 процента. В Швейцария разликата е 1,2 процента за основната заплата, с бонусите тя нараства до 1,6 процента за цялата заплата.     

Изводите се основават на данни на компанията за управленско консултиране "Мърсър". Сравняват се структурите на заплатите на жените и мъжете в над 270 компании в Германия, Австрия и Швейцария. Посочените цифри са коригирани разлики в заплатите, които отчитат наблюдавани фактори като продължителност на заетостта. По-големите компании са свръхпредставени в пазарните данни, събрани от "Мърсър", така че проучванията не са представителни за всички компании в региона на Германия, Австрия и Швейцария.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg