EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Жената зад сделката с гръцкия дълг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Жената зад сделката с гръцкия дълг

mail16:50 | 23.02.2010прегледи 1765 коментарикоментари 0


Архитектът на спорната сделката от 2001 г. на гръцкото правителство с участието на Goldman Sachs Group Inc. е висш мениджър от офиса на банката в Лондон, съобщава The Wall Street Journal.
Колегите й твърдят, че 46-годишната Антигона Лоудиадис, която има класическо име на героиня от гръцката митология, е жената, която стои зад сделката.
Сложното споразумение е дало възможност на Гърция да намали държавния си дълг като го обърне в евро и на един по- късен етап да го преструктурира - при по-подходящи условия.

Антигона Лоудиадис има страст към йога и владее перфектно гръцки, в момента е главен изпълнителен директор на застрахователното подразделение Rothesay Life на американката банка Goldman Sachs. Тя започва работата си в банката в средата на 90-те години, през 2000г г. става партньор в трезора, а в последствие и комениджър на банковото подразделение за Европа. А заплатата й набъбва до 12 млн. USD годишно. Лудиадис е получила образованието си в Cheltenham Ladies College, частно училище извън Лондон. Преди да премине в Goldman е работила за J.P. Morgan. Кариерата й, започнала с търговия с деривати, от които тя печели тлъсти комисионни. Водена от Лудиадис през 90-те години, Goldman извършва серия суап сделки с валути за Гърция, позволявайки на страната да използва благоприятни курсове, за да прикрие дълговете си. През 2001 г., когато тези курсове вече не са благоприятни, Лудиадис отново се намесва и помага като създава друга форма на сделки, с които Атина отново преструктурира задълженията си счетоводно, а Goldman получава комисионна от 300 млн. USD. Тази сума помага на Лудиадис да се издигне в кариерата си. До 2005 г. тя е водеща фигура за банката в Европа и описва себе си като "типичен работохолик и пушач". За това започва да се занимава с йога, което и помага да релаксира. Малко след това гъркинята се присъединява към застрахователното подразделение на банката Rothesay Life, базирано в Лондон.
Както е известно Goldman Sachs потвърди информациите, че е сключила суапови сделки с гръцката държава след приемането на Атина в еврозоната, за да й помогне да прикрие реалните мащаби на държавния си дълг.
В съобщение, публикувано на уебсайта на банката още в неделя, се посочва, че въздействието на транзакциите е било минимално и е било в границите на закона.
"Гръцкото правителство заяви (и ние сме съгласни с това твърдение), че тези транзакции бяха в съответствие с принципите на Евростат, регулиращи употреба и прилагането на такива сделки по това време", отбелязва американската банка.
Goldman Sachs уточнява, че през 2000 г. е помогнала на гръцкото правителство да обмени в евро дългове в долари и йени, като допълва, че и други европейски страни са използвали подобни практики, за да посрещнат финансовите си нужди.
Транзакциите намалили дълга на Гърция като процент от БВП - това се равнява на намаление с 1,6 процента - от 105,3 на 103,7 процента от БВП, далеч над определения за еврозоната праг от 60 процента от БВП.
Участието на Goldman Sachs в суапови сделки за прикриване на реалния мащаб на гръцкия дълг беше разкрито наскоро със серия от публикации в международния печат. Европейската комисия беше дала срок на Гърция до миналия петък, за да даде обяснение за валутните суапове, но срокът не беше спазен.


Тагове: Гърция, дълг, банка
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162