EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Желева уклончива за енергийните ни проекти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Желева уклончива за енергийните ни проекти

mail09:38 | 30.11.2009прегледи 460 коментарикоментари 0


"Набуко e европейски проект и много страни членки на Европейския съюз, както и европейски институции, в частност Европейската комисия, заявяват интерес към него. Същевременно, както вероятно знаете, моята страна е сред тези държави членки, които са почти стопроцентово зависими от доставките на газ от Русия, освен това разчитаме на специален коридор през Украйна. В този контекст бих казала, че всеки проект, който ни дава възможност да разнообразим коридорите и източниците е добре дошъл. Тук трябва да спомена и "Южен поток", защото той е планиран като проект, който предоставя алтернативен маршрут на този през Украйна", казва външният министър Румяна Желева в интервю за в. NewEurоpe.
Запитана дали има опасност предполагаемото предпочитание на България към "Набуко" да накара Русия да реагира, като остави настрана проекта за газопровод Бургас-Александруполис в полза на Самсун-Джейхан (в Турция), Желева казва, че темата е сложна и няма прост отговор, но отбелязва, че хората по Черноморието и българското правителство са загрижени за екологичната страна на проекта.Необходими са гаранции, че в проекта ще се използват нови технологии, за да се ограничат щетите върху околната среда.
Във връзка с отношенията между България и Русия в контекста на газовата геополитика, Желева заяви: "Политическите ни отношения с Русия са отлични. Имаме повече от 130 години дипломатически отношения. Същевременно обаче икономическата страна на всички проекти, включително Бургас-Александруполис и "Южен поток", е друг въпрос. „


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg