EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕЦБ ще отпусне 100 млрд.евро на банките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ ще отпусне 100 млрд.евро на банките

mail09:40 | 18.03.2020прегледи 9897 коментарикоментари 0


Европейската централна банка ще подпомогне със 100 млрд. евро капитала на банките, за да продължат да поддържат потока от кредитиране на фона на епидемията от коронавирус, предава Bloomberg. Парите ще бъдат налични за отпускане на кредити, след като ЕЦБ реши да разреши на банките да оперират с по-нисък капиталов буфер и да използват подчинен дълг за удовлетворяването на индивидуалните си нужди, заяви председателят на Европейския банков орган Жозе Мануел Кампа.

„Банките са добре капитализирани и оперативно са готови да се противопоставят на ситуацията“, допълни Кампа. Той заяви, че общият размер на капитала, до който банките могат да получат достъп, всъщност е по-голям от обявената сума, тъй като кредиторите също ще могат да ползват и т. нар. „антицикличен буфер“.

Централните банки по целия свят бързат да предоставят стимули и да се уверят, че банките продължават да предоставят кредити, тъй като разпространението на вируса ще доведе до икономии и заплашва да увеличи дела на проблемните кредити. „Готови сме да направим всичко необходимо, тъй като ситуацията се развива, но основното послание на този етап от наша страна е, че банките трябва да се съсредоточат върху своите оперативни възможности и да се уверят, че се справят с много трудната ситуация“, допълни Кампа.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg