EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕЦБ с пряк надзор над пет банки в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ с пряк надзор над пет банки в България

mail18:53 | 11.09.2020прегледи 1941 коментарикоментари 0


ЕЦБ започва да упражнява пряк надзор над пет банки в България и осем банки в Хърватия, след като извърши оценка на значимостта след установяването на тясно сътрудничество. ЕЦБ започва да упражнява пряк надзор над една нова австрийска банкова група.

След като установи тясно сътрудничество с Българската народна банка и Hrvatska narodna banka (хърватската национална банка) и след като подложи на оценка значимостта на банките в тези държави, днес Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че ще започне да упражнява пряк надзор над пет банки в България и осем банки в Хърватия.

По-специално, ЕЦБ ще отговаря за прекия надзор над четири български и седем хърватски дъщерни дружества на съществуващи значими банкови групи с централи в Белгия, Гърция, Италия и Австрия. Така ЕЦБ осигурява изпълнението на регулаторните изисквания да извършва пряк надзор а) на индивидуално ниво над всички банки, които са част от значими групи и б) най-малко над трите най-значими банки във всяка държава.

ЕЦБ също така ще извършва пряк надзор над две нови институции – Банка ДСК АД в България, считано от 1 октомври, и групата Addiko Bank AG в Австрия, считано от 7 октомври. Надзорът над групата Addiko Bank AG ще включва надзор над нейните дъщерни дружества Addiko Bank d.d. в Словения и Addiko Bank d.d. в Хърватия.

Пълният списък на банките под пряк надзор е представен в таблицата по-долу.

ЕЦБ също така ще отговаря за наблюдението над по-малко значимите институции и за общите процедури за всички поднадзорни лица в двете държави. 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888