EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

ЕЦБ против "хеликоптерните" пари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ против "хеликоптерните" пари

mail15:07 | 07.04.2016прегледи 871 коментарикоментари 0


Провежданите от Европейската централна банка (ЕЦБ) политики са предотвратили подхлъзването на еврозоната по пътя на дефлацията. Това заяви в интервю пред австрийския вестник Die Presse членът Управителния съвет на ЕЦБ Евалд Новотни. Той посочи, че централната банка не е в състояние да провежда политика, известна като "летящ хеликоптер, разпръскващ пари". 

Подобна политика беше предвидена преди години от американският икономист Милтън Фридман, който използва метафората за хеликоптер, разпръскващ пари, визирайки възможността дадена централна банка (в случая ЕЦБ) да печата пари, които да представя на гражданите под формата на директни кредити. „Мисля, че този дебат (около т.нар. "хеликоптерни пари") е доста жалък. Това е фискална политика, а не парична политика и поради това не стои на дневен ред пред ЕЦБ", посочи Новотни.

Неговите коментари са факт, след като преди около месец друг представител на ЕЦБ - главният икономист на банката Петер Прает не отхвърли напълно теорията на Фридман за "летящ хеликоптер, разпръскващ пари". Новотни, който е и президент на Австрийската централна банка, също така посочи, че еврозоната би изпаднала в дефлация без провежданата от ЕЦБ парична политика, но предупреди, че централната банка не може сама по себе си да възстанови икономическия растеж в еврозоната без отделните правителства да провеждат необходимите реформи и да увеличат публичните инвестиции. На въпрос за участието на МВФ в преговорите за спасяване на Гърция, Новотни отговори, че икономически, МВФ вече не е необходим за стабилизиране на Гърция.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg