EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕЦБ повиши прогнозата си за растежа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ повиши прогнозата си за растежа

mail09:10 | 10.06.2019прегледи 687 коментарикоментари 0


Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши леко прогнозата си за растежа и инфлацията в еврозоната през 2019 година спрямо по-ранната си предварителна оценка, но за следващите две години понижи очакванията си, предаде Ройтерс.
Президентът на ЕЦБ Марио Драги каза след края на изнесеното заседание във Вилнюс по паричната политика, че остават рисковете от понижаване за икономиката на еврозоната, изтъквайки геополитическата несигурност, засилващата се опасност от протекционизъм и уязвимостта на нововъзникващите пазарни икономики.
Световните търговски конфликти се отразяват на доверието, а промишленото производство и износът леко се понижиха, задълбочавайки затрудненията в еврозоната.
Драги допълни, че ЕЦБ е готова да използва всичките си налични средства, за да подкрепи икономиката, допълва Асошиейтед прес.
Той каза още, че членове на управителния съвет на банката дори са допуснали възможността за нова програма за стимулиране на икономиката чрез изкупуване на облигации, като програмата, която приключи в края на годината след покупки на облигации на стойност 2,6 трилиона евро (2,9 трилиона долара).
Драги отбеляза, че има поле за действие за възобновяване на програмата, ако е нужно.
Международният валутен фонд (МВФ) е на мнение, че ЕЦБ трябва да запази паричната си политика в подкрепа на икономиката, сочи документ на ЕС, до който е имал достъп Ройтерс. Очаква се този доклад МВФ да представи пред финансовите министри на еврозоната следващата седмица.
Стабилният растеж на заплатите, рекордната заетост и добрият растеж през първото тримесечие обаче показват, че икономиката все още е устойчива.
ЕЦБ прогнозира тази година растеж на икономиката на еврозоната с 1,2 процента ( спрямо 1,1 процента при прогнозата си през март), догодина - 1,4 процента (спрямо 1,6 на сто), а за 2021 година - 1,4 процента (спрямо 1,5 процента).
Представяйки прогнозите на ЕЦБ Драги предупреди, че еврозоната е изправена пред продължителна глобална несигурност, но вероятността за рецесия е малка, допълни ДПА.
Същевременно инфлацията упорито остава под целевите 2 процента, определени от ЕЦБ въпреки мащабната програма за изкупуване на облигации.
Институцията от Франкфурт очаква годишната инфлация за 2019 година да бъде 1,3 процента спрямо 1,2 на сто при прогнозата през март. За догодина очакванията са инфлацията да се ускори до 1,4 на сто, докато прогнозата през март бе за инфлация от 1,5 процента. За 2021 година се очаква инфлация на равнище 1,6 на сто.
По-рано днес ЕЦБ остави водещата си лихва по рефинансирането на историческия й минимум от 0 процента, по депозитите е минус 0,4 на сто, а по пределното кредитно улеснение е 0,25 на сто.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 900