EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕЦБ повиши водещата си лихва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ повиши водещата си лихва

mail17:00 | 07.07.2011прегледи 387 коментарикоментари 0


Европейската централна банка (ЕЦБ) днес повиши водещата си лихва с 0,25 процентни пункта до 1,50 на сто, предадоха ДПА и Ройтерс. Решението е взето заради нарастващия инфлационен натиск в еврозоната, съобщи институцията след днешното си заседание.
Дълговата криза в редица страни от еврозоната обаче блокира политиката на банката към повишаване на лихвите, тъй като по-скъпите пари са "подарък" за почти парализираните икономики на държави на прага на фалита като Гърция и Португалия, отбелязва ДПА.
Това е второто повишение на водещата лихва на ЕЦБ за три месеца и чрез него институцията сигнализира за постепенното излизане от кризисната политика, която включваше крайно евтино кредитиране. От май 2009 г. показателят бе на рекордния минимум от 1 процент.
През юни инфлацията в еврозоната се задържа на равнище от 2,7 процента, което е по-ниско от очакваното, но надвишава поставената от ЕЦБ цел за инфлация от "около, но под 2 процента". Въпреки продължаващата дългова криза експертите очакват тази година водещата лихва да бъде повишена поне още веднъж.

 

 


Тагове: лихва, ЕЦБ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg