EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕЦБ отчита слабо кредитно търсене

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ отчита слабо кредитно търсене

mail06:40 | 24.01.2020прегледи 1059 коментарикоментари 0


Нетното търсене на банкови заеми от бизнеса в еврозоната спадна през последното тримесечие на миналата година за пръв път от 2013-а година насам, въпреки рекордно ниските лихви, показа проучване на ЕЦБ за банковото кредитиране. Спад има както в по-големите, така и в по-малките страни от еврозоната. Независимо от това, търговските банки очакват търсенето на заеми да  остане стабилно през първото тримесечие на настоящата година. Междувременно търсенето на жилищни кредити се увеличило още повече в края на миналата година. Търсенето на потребителски кредит също е нараснало през четвъртото тримесечие.

Кредитните стандарти, или вътрешните критерии на банките за одобряване при отпускането на кредити, както за европейския бизнес, така и за заемите на домакинствата за покупки на жилища, останаха непроменени през четвъртото тримесечие. В същото време условията за отпускането на потребителски кредит са станали по-затегнати, отчита новото проучване на ЕЦБ. За първото тримесечие на 2020 година банките в еврозоната прогнозират кредитните стандарти за заемите на предприятията да останат непроменени, докато очакват затягане на стандартите при жилищните кредити и облекчаване на условията за отпускане на потребителски и на други домакински кредити.

Макар растежът на потребителските разходи да поддържа постоянен темп, растежът на инвестициите ще отслабне, коментира резултатите от проучването Джак Алън-Рейнолдс, икономист от Capital Economics. То също така предполага, че бъдещите операции за "евтино" кредитиране на търговските банки от страна на ЕЦБ чрез програмата, известна като TLTRO-III, ще бъдат малко по-успешни от предходните, но това е малко вероятно да доведе до сериозно позитивно преобръщане на икономиката, добави икономистът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1007