EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕЦБ отново увеличи лихвите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ отново увеличи лихвите

mail10:09 | 21.06.2023прегледи 553 коментарикоментари 0


Европейската централна банка (ЕЦБ) отново увеличи водещите си лихви с 0,25 процентни пункта и обяви, че повишаването им вероятно ще продължи, за да бъде понижена инфлацията, предаде Асошиейтед прес.

"Много вероятно е, че ние ще продължим с повишаването на лихвените проценти (на заседанието на ЕЦБ - бел. ред.) през юли", заяви президентът на ЕЦБ Кристин Лагард на пресконференция след заседанието по паричната политика на Управителния съвет на финансовата институция, предаде ДПА. 

"Може ли да се каже, че сме приключили (с повишаването на лихвените проценти - бел. ред.)? В края ли сме на това пътешествие? Не, ние не сме достигнали целта си", допълни Лагард, цитирана от АП. 

Президентът на ЕЦБ заяви, че все по-значими фактори за нарастването на инфлацията са повишаването на заплатите и стремежът на компаниите да повишават печалбите си, като увеличават цените на стоките и услугите, които предлагат.

"Инфлацията намалява, но прогнозите са, че ще остане твърде висока за твърде дълго време", каза Кристин Лагард.

Централната банка на страните от Европейския съюз, при които еврото е национална валута, обяви, че очаква инфлацията в еврозоната да остане до 2025 г. над целта й от 2 на сто на годишна основа. ЕЦБ повиши прогнозите си за нивото през 2023 г. и 2024 г. на базовата инфлация, при която са изключени силно променливите цени на енергийните продукти и храните.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg