EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕЦБ отговори на БНБ за влоговете

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ отговори на БНБ за влоговете

mail10:10 | 11.12.2014прегледи 6615 коментарикоментари 0


Според Европейската централна банка предлаганите промени в Закона за гарантиране на влоговете накърняват институционалната и финансовата независимост на БНБ, а може да се наруши и функционалната й независимост. Това се посочва в публикувано от БНБ становище на ЕЦБ относно внесените в Народното събрание промени в този закон.
Според ЕЦБ законопроектът възпрепятства инвестирането, управлението и отчитането на резервите, което е задача на БНБ по Закона за БНБ с оглед на гарантирането на стабилността на националната парична единица и на фиксирания обменен курс в България.
С внесения в НС законопроект се изменя Законът за гарантиране на влоговете в банките като се въвеждат нови мерки, с които да се уреди финансирането на недостиг на финансови средства във Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Законопроектът предвижда, че ако финансовите средства на фонда не са достатъчни за покриване на задълженията му по Закона за гарантиране на влоговете в банките, управителният съвет на фонда трябва в срок до три дни от установяването на недостига да приеме решение за покриването му чрез увеличаване на годишната премийна вноска от 1,5 на сто, която банките плащат, на 2 процента от общия размер на влоговата база на всяка банка за срок до 3 години.
Законопроектът предвижда още, че при допълнителен недостиг на средства, БНБ трябва да покрие допълнителния недостиг в срок до 10 дни.
В становището си ЕЦБ подчертава важността на това да се гарантира забраната за парично финансиране от страна на централните банки. На централните банки според Договора на ЕС е забрането да предоставят овърдрафти или други видове кредитни улеснения в полза на публичния сектор, включително да финансират задълженията на публичния сектор спрямо трети лица. Единствените съвместими със забраната форми на финансиране от централната банка в полза на национална схема за гарантиране на депозити в кредитните институции са кредит в рамките на деня в съответствие с общите правила за предоставяне на такъв кредит от централната банка и краткосрочно спешно ликвидно финансиране в съответствие със строгите условия, установени в докладите на ЕЦБ за конвергенцията, т.е. ако подобно финансиране е насочено към овладяването на спешни ситуации.
В законопроекта според ЕЦБ не се съдържат подобни условия и не се посочва максималният срок на кредита, предоставен от БНБ на фонда. Следователно задължението на БНБ да предостави кредит
на фонда в размера, необходим за покриването на допълнителния недостиг на финансови средства във фонда, е несъвместимо със забраната за парично финансиране, отчита в своето становище ЕЦБ.

 


Тагове: БНБ, ЕЦБ, влогове
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg