EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕЦБ не постигна депозитната си цел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ не постигна депозитната си цел

mail13:30 | 30.06.2010прегледи 605 коментарикоментари 0


Опитът на Европейската централна банка да убеди пазарите, че не печата пари с програмата си за купуване на държавни облигации претърпя провал, след като банката не успя да събере толкова пари от европейската банкова система, колкото похарчи за покупките на ценни книжа, пише днес The Wall Street Journal.
Когато ЕЦБ стартира програмата си през май, обеща да „стерилизира” изкупуването на дълга на Гърция и на други проблеми страни от периферията на ЕС, като придобие същия обем от лихви по депозити от банките и така общият баланс по сметката да остане непроменен. Целта на ЕЦБ беше да успокои напрежението, особено в Германия, където купуването на  облигации може да предизвика инфлация.
Но тази седмица Европейската централна банка получи предложения за едва €31.8 млрд. ($39.21 млрд.) от едноседмични депозити, независимо, че предлага до 1 % лихва. Банката трябваше да привлече €55 млрд., за да достигне обема, който похарчи през първите седем седмици от програмата по изкупуване на държавни облигации.
Неуспехът по привличане на толкова кеш, колкото ЕЦБ похарчи за покупката на гръцки и други държавни облигации, не е изненада, отбелязват анализатори, като се има предвид голямата променливост на финансовите пазари в края на второто тримесечие. Търговските банки бързат да изплатят на ЕЦБ €442 млрд. по едногодишни заеми, чиято крайна дата е четвъртък. В допълнение, гръцките държавни облигации отпаднаха от фокуса на вниманието на инвестиционните фондове след като техния статус беше определен като високорисков или „junk”. Тези два фактора привнесоха негативна тежест на финансовите пазари в Европа през тази седмица. Еврото се понижи спрямо долара за втора поредна сесия във вторник, последван от притесненията около издишането на заемите на ЕЦБ, както и на спада на американките борси.

В същото време днес Европейската централна банка (ЕЦБ) отпусна рекордните 131,9 милиарда евро при тримесечни заеми на банки от еврозоната, които трябва да й върнат утре гигантски кредит от 442 милиарда евро, предаде Франс прес.
Общо 171 банки от еврозоната получиха 131,9 милиарда евро ликвидности при лихва от 1 процент. Всички искания на банките бяха удовлетворени.
Финансовите институции обаче поискаха по-малко пари, отколкото очакваха някои анализатори. Според неотдавнашна прогноза на Royal Bank of Scotland операцията трябваше да достигне 250 милиарда евро.
За сравнение, предишният рекорд за тримесечни заеми бе отбелязан на 29 октомври 2008 година със сумата 103,1 милиарда евро. Това стана на фона на резкия спад на финансовите пазари след фалита на Lehman Brothers, обявен през септември същата година.
Европейските банки трябва да гарантират, че разполагат с достатъчно ликвидности преди крайния срок, който изтича утре, на рекордния заем към ЕЦБ от 442 милиарда евро и е ново изпитание за тяхната финансова стабилност, отбелязва АФП.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161