EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

ЕЦБ: Кредитирането се забавя

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ: Кредитирането се забавя

mail13:30 | 30.01.2023прегледи 632 коментарикоментари 0


Най-новите коригирани данни на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирани от ДПА, показват, че годишният растеж на кредитите за частния сектор се е забавил до 4,2 на сто през декември от 5,1 на сто през ноември.

Кредитирането на домакинства е било с 5,3 на сто нагоре през декември спрямо същия месец на 2021 г., докато през ноември нарасна с 6,2 на сто. На годишна основа растеж на заемите за нефинансови предприятия през декември спада до 6,3 на сто от ръст с 8,3 на сто месец по-рано.

За същия период заемите, отпуснати на резиденти на еврозоната, са се покачили с 3,8 на сто, а тези за сектор "държавно управление" - с 2,8 на сто.

"Резкият спад в кредитирането на частния сектор през декември показва, че рязкото повишаване на лихвените проценти от ЕЦБ започва да има желания ефект", каза Берт Колийн, икономист в нидерландската "Ай Ен Джи банк" (ING Bank). Нейните експерти сега очакват повишение на лихвения процент с 50 базисни пункта (0,5 процентни пункта) на предстоящото заседание на ЕЦБ в четвъртък, 2 февруари.

С оглед на проблемите при предлагането, довели до известно отслабване на инфлацията, въпросът е дали привържениците на по-разхлабената парична политика ще станат по-гласовити на предстоящото заседание на ЕЦБ, тъй като се наблюдава забавяне на паричното предлагане, добави Колийн.

След декемврийския ход за вдигане на лихвените проценти с 50 базисни пункта и заявеното от ЕЦБ намерение, да повишава лихвите по стабилен начин, пазарите оценяват като вероятни две нови увеличения с по 50 базисни пункта всяко – през февруари и отново през март, след което банката да запази достигнатото лихвено равнище.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg