EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕЦБ: Изкуственият интелект заплаха за заплатите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ: Изкуственият интелект заплаха за заплатите

mail08:07 | 30.11.2023прегледи 493 коментарикоментари 0


Бързото интегриране на изкуствения интелект в дейностите на предприятията не застрашава към момента броя на работните места, особено за младите и висококвалифицираните служители, но може да има намали възнагражденията, се посочва в анализ на Европейската централна банка, цитиран от Ройтерс.

Компаниите са инвестирали значителни средства и усилия в изкуствения интелект (ИИ), което създава казуси пред икономистите за това да разберат въздействието на новия софтуер върху пазара на труда и бъдещето на работните места.

В същото време работодателите се борят да намерят квалифицирани работници въпреки рецесията, която обикновено би създала предпоставки за по-широк избор на специалисти.

В извадка от 16 европейски държави делът на заетостта в секторите, където използването на ИИ нараства, се увеличава, като работните места изискващи ниска и "средна" квалификация до голяма степен не са засегнати. Същевременно присъствието на ИИ при работата на висококвалифицираните служители нараства значително, се казва в бюлетина, публикуван от ЕЦБ.

В документа обаче се посочва, че интегрирането на ИИ в предприятията оказва "неутрално до леко отрицателно въздействие" върху приходите, което може да нарасне.

"Тези резултати не означават оправдателна присъда (относно това дали ИИ ще отнеме работни места, бел. ред.)", според документа. Технологиите, поддържащи ИИ, продължават да се разработват и прилагат от компаниите. По-голямата част от тяхното въздействие върху заетостта и заплатите "и следователно върху растежа и равенството" все още предстои да се види, се посочва в доклада.

Констатациите са в контраст с предишни "технологични вълни", се казва в него, когато компютъризацията е намалила относителния дял на заетостта на работници със "средна" квалификация, допълва Ройтерс. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg