EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕЦБ изкупува облигации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ изкупува облигации

mail15:40 | 21.10.2014прегледи 830 коментарикоментари 0


Европейската централна банка (ЕЦБ) е започнала да изкупува ценни книжа, наречени обезпечени облигации, с пускането в действие на най-новата си стимулираща програма, целяща да предотврати изпадането на еврозоната в рецесия, предаде Асошиейтед прес.
Говорителка на ЕЦБ потвърди, че изкупуванията са започнали от 20-ти октомври. Обезпечените облигации са инвестиции, гарантирани със заеми като ипотеки, например. Те осигуряват допълнителна защита за инвеститорите, които ги разграничават от други такива гарантирани облигации.
ЕЦБ ги изкупува, за да насърчава банките да кредитират. Идеята е повече кредити да стигат до бизнеса в икономиката на еврозоната, която изобщо не нарасна през второто тримесечие. Стимулиращите мерки на ЕЦБ включат също предлагане на изключително евтини заеми на банките в зависимост от това
доколко те кредитират компаниите.

Котировките на европейските фондови борси днес силно се повишиха, като най-силно поскъпнаха банковите книжа и акциите в периферните държави след информацията, че Европейската централна
банка (ЕЦБ) обмисля да изкупува и корпоративни облигации, за да съживи икономиката в региона, съобщи Ройтерс.
Целта на изкупуването, което според информираните източници, може да бъде одобрено през декември и да започне в началото на идната година, е да помогне на банките, особено в затруднените южноевропейски страни, да освободят още пари от балансите си и да кредитират повече.
Банковият индексът Euro STOXX скочи с 3 на сто към 10:28 ч. по Гринуич (13:28 ч. бълг. вр.). Най-силно поскъпнаха акциите на гръцките, италианските и френските банки.
FTSEurofirst 300, който следи котировките на 300 водещи европейски компании, нарасна с 1,3 на сто до 1289,43 пункта, продължавайки да се възстановява след 13-месечния минимум от четвъртък.
 


Тагове: ЕЦБ, облигации
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888