EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕЦБ изкупува законно държавни облигации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ изкупува законно държавни облигации

mail15:34 | 13.12.2018прегледи 724 коментарикоментари 0


Решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2015 година да изкупува държавни облигации е законно и в правомощията на институцията, обяви Европейският съд, цитиран от ДПА.
Програмата за изкупуване на облигации не е форма на финансиране на държавния дълг, което е забранено, тъй като облигациите са купувани на вторичния пазар, постановиха съдиите.
Според закона е ясно, че ЕЦБ и централните банки на страните членки могат по принцип да действат на финансовите пазари, като купуват и продават инструменти с пазарна стойност в евро, се посочва в прессъобщение на съда.
В Германия бяха внесени няколко дела, оспорващи програмата за изкупуване на облигации, която целеше да даде тласък на вялата икономика на еврозоната след финансовата криза през 2008 година. Купувайки държавни и корпоративни облигации, ЕЦБ се надяваше да понижи лихвите и така да се стимулират потреблението и инвестициите. 
Към момента ЕЦБ е инвестирала в облигации общо 2,6 трилиона евро (3 трилиона долара).
В четвъртък ще се състои последното за годината заседание на ЕЦБ, на което се очаква банката официално да обяви края на програмата за изкупуване на облигации - решение, което се очаква от юни.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg