EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕЦБ запазва лихвите, но не за години

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ запазва лихвите, но не за години

mail11:31 | 16.05.2018прегледи 2029 коментарикоментари 0


Европейската централна банка (ЕЦБ) ще запази лихвите си в сегашните рекордни дъна и след края на програмата за покупки на еврооблигации, но в рамките на няколко тримесечия, а не за години. Това заяви управителят на Френската централна банка Франсоа Вилерой де Гало, цитиран от "Блумбърг".

ЕЦБ все още не вижда устойчива възходяща корекция на инфлацията в еврозоната, която е необходима, за да бъдат прекратени месечните покупки на еврооблигации на стойност 30 млрд. евро. Управителят на Френската централна банка посочи, че настоящото забавяне на инфлацията е "само временно явление" и че ЕЦБ няма да забави своето излизане от програмата за "количествени улеснения", за да помогне на държавите в еврозоната да се справят с дълговите си проблеми.

"Наближава времето, в което ще приключат нетните ежемесечни покупки на активи. ЕЦБ смята да продължи да купува облигации за 30 млрд. евро месечно поне до септември 2018 година. Дали тези нетни покупки на финансови активи ще приключат през септември или през декември, не представлява сериозен екзистенциален въпрос", заяви Вилерой де Гало.

"Тъй като ЕЦБ постепенно приключва програмата за "количествени улеснения", банката ще трябва да коригира и своите насоки за бъдещата парична и лихвена политика", добави централният банкер.


Тагове: ЕЦБ, лихви
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg