EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕЦБ замрази основните си лихви

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ замрази основните си лихви

mail18:15 | 26.10.2016прегледи 968 коментарикоментари 0


На заседание управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) замрази основните си лихви и не промени графика за изкупуване на дългови книжа на страни от еврозоната в размер на 80 млрд. евро всеки месец,  известна като програма за количествените улеснения (QE).

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране остава 0%, а този по пределното кредитно улеснение е 0,25%. Депозитната лихва е на отрицателна територия в размер на минус 0,4%.

В краткото си изявление след заседанието, президентът на ЕЦБ Марио Драги каза, че икономиката на еврозоната продължава да демонстрира „умерено възстановяване и постепенен ръст на инфлацията".

Според него, еврозоната показва "устойчивост" на икономическата и политическата несигурност, но предупреди, че все още съществуват рискове, които може да тласнат икономиката надолу. Затова Драги недвусмислено намекна, че ЕЦБ може да анонсира нави мерки за стимулиране през декември, но без да посочва какви конкретни ще бъдат тези мерки.

Такъв ход, според Драги, съвпада с политическите нагласи за съхраняване „в много значителна степен на монетарните стимули" в еврозоната. „Ние ще продължим да действаме, ако се наложи, като използваме всички инструменти, с които разполагаме", подчерта президентът на ЕЦБ.

Той посочи, че през декември управителният съвет ще се съобрази с новите макроикономически прогнози до 2019 г. на анализаторите на ЕЦБ. Самият Драги направи прогноза, че инфлацията, която в момента леко се е повишила с 0.4%, ще продължи да нараства в близките няколко месеца.

Преди да започне да отговаря на журналистически въпроси, Драги завърши своето изявление с призив към политиците от еврозоната. Президентът на ЕЦБ смята, че трябва да се ускорят реформите, да се разкриват нови работни места и в максимална степен да се възползват от предимствата на парично-кредитната политика, водена от регулатора.

„Всички страни в еврозаната ще спечелят от структурните реформи", подчерта Драги и препоръча да се инвестира в нови инфраструктурни проекти. Това по неговите думи ще помогне за нарастване на икономиката и тя ще бъде защитена от глобални сътресения.

В заключение Драги каза, че управителният съвет не е обсъждал дали да продължи програмата за количествените улеснения, чиито краен срок е края на март 2017 година.


Тагове: ЕЦБ, лихви
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157