EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕЦБ вдига забрана за изплащане на дивиденти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ вдига забрана за изплащане на дивиденти

mail16:04 | 27.07.2021прегледи 761 коментарикоментари 0


Европейската централна банка заяви в петък, че ще премахне ограниченията върху изплащането на банкови дивиденти и обратно изкупуване на акции след септември 2021 г., оттегляйки по този начин кризисната мярка, която принуди заемодателите да поддържат капитала си по време на пандемията.

"Последните макроикономически прогнози потвърждават икономическия скок и сочат към намалена несигурност, което подобрява надеждността на капиталовите траектории на банките", се посочва в изявлението на ЕЦБ.

"В резултат на това е целесъобразно да се възстанови предишната надзорна практика на обсъждане на капиталови траектории и планове за обратно изкупуване на дивиденти или акции с всяка банка“, добави ЕЦБ.

Централната банка обаче предупреди кредитните институции, че все пак трябва "да останат предпазливи, когато вземат решение за дивидентите и обратното изкупуване на акции, като внимателно обмислят устойчивостта на техните бизнес модели".

През март 2020 г. ЕЦБ поиска от търговските банки да се въздържат от изплащане на дивиденти поне до 1 октомври 2020 г., както и от извършване на обратно изкупуване на акции на фона на коронавирусната пандемия./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg