EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕФФС ще реши гръцкия проблем

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕФФС ще реши гръцкия проблем

mail13:10 | 24.01.2011прегледи 625 коментарикоментари 0


Задава се решение за гръцкия дълг и то се свежда до отпускането на заем на Гърция от Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС), с който тя да изкупи собствените  си облигации, пише днес гръцкият в. "Етнос".
Изданието твърди, че това решение все повече печелело почва и че въпреки официалните опровержения, правени от правителството в Атина, Гърция щяла да заеме пари от Европейския фонд, с които да изкупи собствените си облигации.
Според вестника германският финансов министър Волфганг Шойбле разкрил, че правителството на канцлера Ангела Меркел планирало да финализира финансовия пакет за подпомагане на фонда на еврозоната, в който щял да се съдържа и "отговорът" на гръцкия проблем в близките седмици.
Открит обаче все още стоял въпросът с емитирането на еврооблигации.
В днешна публикация германското списание "Шпигел" пише, че има шансове да се приеме формула за изкупуване на гръцкия държавен дълг със заем от ЕФФС в рамките на един "цялостен пакет" за стабилизиране на еврозоната, за който ЕС трябвало да вземе решения през март.
Вдъхновител на този план за изкупуване на гръцкия дълг, според списанието, бил сегашният ръководител на фонда Клаус Реглинг, пише още в. "Етнос".
Според появилите се по-рано информации, които бяха опровергани, на Атина щяла да бъде предоставена възможност да закупи свои облигации от Европейската централна банка (ЕЦБ), от частни банки и на вторичния пазар с кредити, предоставени от ЕФФС.
В момента ЕЦБ държи облигации на гръцкото министерство на финансите за 50 милиарда евро. Очаква се гръцкото правителство да ги купи за 35 милиарда евро. По този начин отстъпката ще бъде 15 милиарда евро.
Смята се също, че по подобна схема ще бъдат придобити гръцки облигации и от други държатели, което на практика означава преструктуриране на държавния дълг.
В момента задълженията на Гърция по държавни облигации са 300 милиарда евро. Миналата пролет страната загуби възможността да привлича кредитни капитали на частния пазар поради опасенията на инвеститорите от възможен дефолт.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg