EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ето кой е наследникът на Калфин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ето кой е наследникът на Калфин

mail12:13 | 13.05.2016прегледи 1769 коментарикоментари 0


Заместник-министър Зорница Русинова ще бъде новият социален министър. Това каза пред журналисти в парламента премиерът Бойко Борисов. 

EconomyNews.bg припомня коя е Зорница Русинова:

До момента тя организира и координира дейността на Министерството на труда и

  социалната политика в сферата на: 

  ·  Европейските фондове и международните програми и проекти;

  ·  Международното сътрудничество и въпросите на Европейския съюз.

  Наблюдава и координира дейността на: 

  ·  Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и

     проекти” в МТСП;

  ·  Дирекция „Европейски въпроси и международно сътрудничество” в

     МТСП.

От 19 ноември 2014 г. Зорница Русинова заема поста заместник – министър на труда и социалната политика.

    Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство.

    Притежава магистърска степен по българска филология и английска филология от Софийски университет „Св. Климент Охридски“..

    Зорница Русинова е заемала ръководни длъжности в Министерство на труда и социалната политика и в Министерство на държавната администрация и административната реформа в периода 2007 – 2012 година.

    Притежава дългогодишен опит в управление на програми и проекти, натрупан в Програмата на ООН за развитие, Американската агенция за международно развитие и Българо-швейцарска програма за сътрудничество.

    Заема поста заместник –министър на труда и социалната политика (март 2012 – март 2013г.), отговарящ за политиката на пазара на труда, международни отношения, трудовото и социалното право, доходите и демографски политики и международните и европейските програми за финансиране.

    Под нейно ръководство са били Агенция по заетостта, Управляващият орган на Оперативна Програма „Развитие на човешките ресурси 201", проект "Красива България".
    Владее писмено и говоримо английски и руски език.

Коментарът на премиера Борисов:

15 години е там, беше заместник -министър, тъй като Калфин, повтарям, се справяше добре. Искам да има и приемственост.  Мисля, че тя има подкрепата, поне от това, което, така като поразпитах малко, на социалните партньори, работодатели, двата синдиката. Освен това тя отговаряше и по европейските програми. Много добре е приета в Брюксел. И мисля, че с помощ и от наша страна, както помагахме и на Калфин, ще се справи. Всички са "за". Томислав Дончев е много добър министър, но той на практика има отношение по три ресора. Освен това съм го натоварил да се занимава и с енергетика. Естествено, ще помага по ресора, свързан със социалното министерство и европейските програми, но ще му изяде цялото време. Томислав Дончев е от войниците на ГЕРБ. Той няма шанс да не се съгласи с нещо, което партията или аз, като правителство му кажем.

Реакцията на вицепремиера Дончев в шеговит стил:

"Ако един човек става за всичко, той по всяка вероятност не става за нищо. Мога да се съглася или да откажа, ако ме поканите на кафе. Във висшата държавна служба такива неща няма, когато става дума за такива тежки отговорности. Благодаря на всички коментари, предложения, включително добрите оценки при хипотезата да поема отговорностите на министър на труда и социалната политика.  Това обаче би довело до невъзможност да си върша работата по всички останали ресори с енергията и желанието, с което трябва. Само да ви напомня, освен еврофондовете, имам ангажименти и към икономиката, особено към енергетиката - няколко процедури, свързани с особено с газовия сектор ги движа едва ли не на ръчно управление, така че от това би пострадало всичко останало, което правя."

Развитието по-рано

На консултации в парламента ГЕРБ, Патриотичният фронт (ПФ) и Реформаторският блок (РБ) обсъждат евентуална номинация на вицепремиера Томислав Дончев за нов социален министър. Пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че е бил натоварен от премиера със задачата да направи политически консултации с партиите, които формират парламентарното мнозинство, за това как би се разглеждала евентуална номинация на Дончев. "Колегите дадоха изцяло подкрепата си за едно такова предложение. Разбира се, решаващата роля е на премиера, който трябва да направи съответното предложение в рамките на днешния ден или другата седмица, и разбира се, съгласието на Томислав Дончев", заяви Цветанов. За мен е важно, че имаме политическа подкрепа от всички парламентарни групи, които формираме мнозинството, допълни той.

Тази сутрин Цветан Цветанов посочи:

Вчерашните разговори, които имах с премиера, Томислав Дончев действително не е много съгласен да заеме тази позиция ,но разбира се разговорите продължават. 

По думите му, е важно, че има парламентарно мнозинство, което може да гласува промяната. Според Цветанов към настоящия момент няма възможност социалният министър да не е от ГЕРБ. Според Цветанов могат да бъдат разглеждани Тотю Младенов и други лица.Той обясни, че все още не може да се фокусира внимание, тъй като все още се водят разговори. „Когато вече има окончателно решение ще може действително да бъде оповестено публично от министър-председателят, защото той е човекът, който трябва наистина да внесе предложението и да внесе предложението и да защити тази номинация“, посочи Цветанов. На въпрос защо Томислав Дончев е отказал, Цветанов посочи, че Томислав Дончев е натоварен с много отговорности в МС. „По всичко свързано с европейското финансиране, с комуникацията, която се прави с ЕК, има други инфраструктурни проекти, които той също така е натоварен с отговорност да координира и да контролира процеса и от тази гледна точка всичко е въпрос все пак на това какво би могъл да направи дали е в състояние да се натовари с тази отговорност“, коментира Цветан Цветанов. На въпрос дали Томислав Дончев не желае да се захване, Цветанов каза, че Дончев е човек, който може да бъде натоварен максимално и да работи в интерес на държавата. „Това са разговори на база разпределението на функциите и отговорностите, които има към настоящия момент в МС, а той има достатъчно големи отговорности, които малко остават незабелязани от обществото“, посочи Цветанов. По думите му, към настоящия момент няма внесено предложение за персонална промяна. „Това, което очаквам е другата седмица да се случи“, добави той. „Знаете, че отговор на този въпрос може да даде само и единствено премиерът. За мен беше важно от вчерашните разговори да видя каква е нагласата за парламентарната подкрепа за евентуална кандидатура, която може да бъде представена от министър-председателят и министър-председателят ме беше оторизирал да проведа този разговор с политическите формации. „Още не говорим за смяна на кандидатурата. Нека, в момента, когато имаме яснота, и имаме предложение, което е внесено от министър-председателя тогава да говорим“, каза още Цветанов. 

БТА, Фокус, снимка: МТСП


Тагове: Дончев, Калфин
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161