EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Етични насоки за изкуствения интелект + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Етични насоки за изкуствения интелект + видео

mail15:45 | 26.10.2022прегледи 1110 коментарикоментари 0


Днес системите за изкуствен интелект (ИИ) са част от нашето ежедневие. Тъй като те продължават да се развиват и използването на данни се увеличава, е много важно да се постигне по-добро разбиране на тяхното въздействие върху света около нас, включително образованието и обучението. 

ИИ има голям потенциал за трансформиране на образованието и обучението за ученици, учители и училищен персонал. Той би могъл например да спомогне за намаляване на преждевременното напускане на училище, за компенсиране на трудностите при ученето и за подпомагане на учителите с диференцирано или индивидуализирано учене чрез приложения за езиково обучение, генератори на текст към реч, наставници за учащите и други. 

В хода на този процес нараства необходимостта изследователите, преподавателите и студентите да имат основно разбиране за ИИ и използването на данни, за да могат да се ангажират положително, критично и етично с тази технология и да използват пълния ѝ потенциал. 

Цели 

За да помогне на гражданите да разберат потенциала на приложенията на ИИ и използването на данни в образованието и да повиши осведомеността за възможните рискове, Европейската комисия ще разработи етични насоки относно ИИ и използването на данни в преподаването и ученето. 

Комисията също така ще подкрепя свързаните с това научноизследователски и иновационни дейности чрез програмата „Хоризонт Европа“ и ще разработи програма за обучение за изследователи и студенти по етичните аспекти на ИИ и използването на данни. 

Ключови дейности

  • създаване на експертна група за разработване на етични насоки относно ИИ и използването на данни в образованието и обучението, която да бъде споделяна с учителите и преподавателите
  • подпомагане на съответните дейности по линия на „Хоризонт Европа“, включително
    • покана за представяне на предложения за обучение – HORIZON-WIDERA-2021-ERA-01-91: осигуряване на надеждност и доверие в качеството на експертния опит по етика в научните изследвания в контекста на новите/нововъзникващите технологии
    • призив за разширена реалност в образованието и обучението

Очаквани резултати:

  • насърчаване на етичното използване на ИИ и данни за преподаване и учене 
  • повишаване на уменията и знанията относно „етиката чрез проектиране за ИИ“ сред студентите и изследователите, придружено от цел за 45 % участие на жените в дейности за обучение
  • насърчаване на използването на разширена реалност в образованието и обучението 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg