EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС:Шест страни излизат от прекомерен дефицит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС:Шест страни излизат от прекомерен дефицит

mail14:30 | 26.06.2014прегледи 1098 коментарикоментари 0


Финансовите министри от ЕС решиха да закрият процедурата за прекомерен бюджетен дефицит за шест страни членки, които вече отчитат равнище на показателя под 3 процента от БВП, предаде Франс прес.
Шестте държави, чието изваждане от процедурата бе предложено от Европейската комисия, са Белгия, Австрия, Холандия и Словакия, членуващи в еврозоната, както и Дания и Чехия, които са извън валутния съюз.
Това решение "свежда броя на страните с прекомерен дефицит от 24 процента преди три години до 11 днес" от общо 28 членки на ЕС, подчерта еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен на пресконференция след срещата на финансовите министри в Люксембург.
Това показва, че нашите реформирани бюджетни правила функционират и правят държавните финанси в Европа по-стабилни в дългосрочен план, коментира Рен. Той присъства за последен път на заседание на финансовите министри като комисар, преди да напусне поста, за да стане евродепутат.
Сред 11-те страни, оставащи в процедура за прекомерен дефицит, което може да доведе и до санкции, са Франция, ангажирала се да сведе дефицита си под 3 процента през 2015 година, също както Ирландия, Полша, Португалия, Словения и Великобритания.
Малта трябва да отговори на европейските бюджетни правила още тази година, а други четири страни - Кипър, Гърция, Испания и Хърватия - имат срок до 2016 година.
Процедура за прекомерен бюджетен дефицит не е откривана срещу България, Германия, Естония, Финландия, Унгария, Италия, Литва, Люксембург, Латвия, Румъния и Швеция, припомня АФП.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg