EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Естония се връща към шистов петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Естония се връща към шистов петрол

mail09:04 | 21.10.2022прегледи 515 коментарикоментари 0


Естония отново пусна в експлоатация своите електроцентрали, които работят посредством изгарянето на шистов петрол (петролни шисти), след като в отговор на руската военна инвазия в Украйна балтийските страни спряха вноса на редица продукти от Русия, сред които и на енергийни ресурси, пише Ройтерс.

Решението на Естония, което е отстъпление от усилията на страната постепенно да се откаже от силно замърсяващите горива, отразява това, което се случва в много страни от Европейския съюз. Правителствата им ограничават зависимостта на тези държави от руския газ, който задоволяваше около 40 процента от търсенето на синьо гориво в ЕС и се надпреварват да открият други доставчици на газ или алтернативни горива на фона на предстоящата зима, отбелязва Ройтерс.

"Тези централи са застраховката на Естония, тъй като работят с шистов петрол, който е на разположение", споделя Хандо Сутер,  главен изпълнителен директор на държавната енергийна компания "Ести енергия".

"Предприемаме това, за да компенсираме недостига на енергийни доставки и високите цени на енергията", добавя Сутер.

Той отбелязва, че Финландия и балтийските страни - Естония, Литва и Латвия, са загубили внос на руски енергийни ресурси, който се равнява на 2,5 гигаватчаса, и който трябва да бъде компенсиран, за да не се стигне до "режим" на тока.

При генерирането на 1 мегаватчас електроенергия чрез шистов петрол се отделя около 1 тон въглероден диоксид (CO2), което се равнява на приблизителното количество от вредния газ, отделяно при изгарянето на въглища, отбелязва Ройтерс, като се позовава на данни на правителството на Естония и на Агенцията за енергийна информация (EIA) на САЩ.

На този фона обаче цените на електроенергията в трите балтийски страни буквално се изстреляха нагоре и достигнаха през август до 4 хиляди евро за 1 мегаватчас, което е горната ценова граница, определена от енергийната борса. Инфлацията в Естония, Литва и Латвия се повиши до около 20 процента на годишна основа.

Използването на шистов петрол не е добро решение за околната среда, но "при тези безпрецедентни обстоятелства ние наистина трябва да използваме всичко, което можем, за да намали потреблението на природен газ и да ограничим нашата зависимост от вноса на руски изкопаеми горива", категоричен е представител на правителството на Естония. 

/БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158