EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕСО регистрира нови соларни централи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕСО регистрира нови соларни централи

mail17:20 | 23.02.2024прегледи 1582 коментарикоментари 0


Електроенергийният системен оператор (ЕСО) регистрира още две соларни централи като балансиращи системата мощности, след като преди месец бе регистриран първият ВЕИ производител (ФЕЦ „Разлог“ с обща инсталирана мощност от 28 MW) като доставчик на балансиращи услуги за ръчно вторично регулиране на честотата и обменните мощности.

Единият от новите регистрирани доставчици е "Риал Стейтс" ЕООД с ФЕЦ "Риал Стейтс" (мощност 150 MW) край Пазарджик. Фирмата е собственост на Гинка Върбакова, станала известна покрай опита да купи бизнеса на CEZ в България. Другата нова балансираща мощност е на "Си Солар Енерджи" ЕООД с фотоволтаичната централа край Стара Загора "Терасол", тя е с мощност 100 MW.

Предстои регистриране и на първия вятърен парк като балансираща мощност. Договор ще бъде подписан с фирмата "Ветроком" ЕООД с ВяЕЦ "Ветроком" край Бузлуджа, който е с мощност 71.5 MW и успешно е преминала преквалификационните тестове. ВяЕЦ-ът е вторият по големина вятърен парк в страната.

Миналата година той беше продаден от швейцарския енергиен гигант Alpiq на дружеството Renalfa – едноличен собственик на капитала на "Ветроком". Базирана в Австрия Renalfa е със седалище във Виена. Основната ѝ търговска дейност е в сферата на разработване, изграждане и експлоатация на проекти за възобновяеми енергийни източници в Централна и Източна Европа./economic.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037