EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕС:Морският туризъм генерира 100 млрд. евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС:Морският туризъм генерира 100 млрд. евро

mail11:15 | 20.05.2013прегледи 572 коментарикоментари 0


Развитието на крайбрежните райони и устойчивият морски туризъм са централни теми на тазгодишното издание на Европейския ден на морето, съобщи пресслужбата на ЕК.
В продължение на два дни във Валета, Малта, специалисти от всички сектори на морската икономика от цяла Европа ще обсъждат как да се подпомогне напредъка на туристическата индустрия и как тя да остане не само сектор на устойчив растеж, но и двигател на икономиката като цяло и много важна част от програмата на ЕС за "син" растеж.
Всяка година на 20 май "морска Европа" в Европейския съюз празнува, подчертавайки важността на моретата и океаните в нашето ежедневие. На конференцията по повод Европейския ден на морето се събират заинтересовани лица от всички сектори на морската икономика и обсъждат възможностите и предизвикателствата пред морските райони и сектори в Европа.

Темата на тазгодишната конференция е "Развитие на крайбрежните райони и устойчив морски туризъм: инвестиция в син растеж". Туризмът е най-големият сектор на морската промишленост - в него са заети 2,35 милиона души, а делът му в икономиката на ЕС е над 100 млрд. евро годишно. През последните няколко трудни години този сектор остана забележително устойчив и това бе решаващо. Той продължава да предлага възможности за заетост в крайбрежните райони, които често са изолирани, а и не във всички тях се развиват множество икономически дейности. Сезонният характер и липсата на нови и новаторски идеи пречи на този сектор да разгърне целия си потенциал по отношение на растежа и заетостта.
При шестото издание на Европейския ден на морето ще бъдат потърсени пътища за развитие на новаторски и устойчиви форми на туризъм. Дискусиите ще бъдат взети предвид в съобщението на Европейската комисия за крайбрежния и морски туризъм, което е
планирано за по-късно през тази година. Типични за островите въпроси като свързаността и мобилността също ще бъдат сред основните теми на конференцията, като специални работни групи ще се занимават с бъдещето на круизния сектор, управлението на морската среда и крайбрежните райони и икономическото развитие на средиземноморския басейн.
Началото на честването на Европейския ден на морето бе положено с тристранна декларация на председателите на Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на ЕС на 20
май 2008 година. Този ден се отбелязва всяка година около 20 май и целта му е повишаване на видимостта на морска Европа. Предишните издания на Европейския ден на морето се проведоха в Брюксел (2008 г.), Рим (2009 г.), Хихон (2010 г.), Гданск (2011 г.) и Гьотеборг (2012 година).

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886