EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕСМ стартира през октомври

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕСМ стартира през октомври

mail17:30 | 03.09.2012прегледи 610 коментарикоментари 0


Очаква се Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ), предназначен да финансира затруднените страни от еврозоната, да заработи от октомври, заяви директорът на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС), германецът Клаус Реглинг, цитиран от Франс прес.
"ЕСМ вероятно ще започне да действа през октомври тази година", посочи Реглинг в Алпбах, Западна Австрия. С капацитет от 500 милиарда евро този механизъм, който ще замени ЕФФС, трябва да може да рекапитализира пряко банките и да изкупува облигации на вторичния пазар. Първоначално се предвиждаше той да влезе в сила през юли, но някои големи страни като Италия и Испания още не са го ратифицирали.
На 12 септември и германският конституционен съд трябва да се произнесе по ЕСМ. В началото на лятото съдът бе сезиран с поредица от жалби, подадени предимно от радикалната левица и имащи за цел да блокират влизането в сила на ЕСМ, а също и на европейския бюджетен пакт. Според някои икономисти това би могло да реши съдбата на единната валута. ЕСМ не може да се появи на бял свят без най-големия си участник - Германия, отбелязва АФП.

 


Тагове: ЕСМ, октомври
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg