EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕС:Всеки фермер с нови 15 хил.евро помощ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС:Всеки фермер с нови 15 хил.евро помощ

mail10:05 | 16.03.2016прегледи 1022 коментарикоментари 0


Страните-членки на ЕС получиха разрешение да отпуснат допълнително държавна помощ до 15 000 евро на фермер на година, като няма таван на националните бюджети по тази мярка. Помощта може да бъде отпусната незабавно. Това реши Европейската комисия след  заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел в понеделник.

Допълнителният пакет от специални мерки с цел да бъдат подкрепени фермерите в рамките на Единната земеделска политика (CAP), като сумата се добавя към обявения в началото на септември 2015 г. пакет от помощи в размер на 500 милиона евро.

Друга помощна мярка е рязкото повишаване на тавана за обезмаслено мляко на прах и за масло - съответно от 109 000 тона на 2018 000 тона и от 60 000 тона на 100 000 тона.

С решението си Комисията потвърждава, че в земеделието има дълбока и продължителна криза, както и че трябва да се позволи на страните членки да помогнат с национални мерки на своите фермери.

Става дума за задействане за ограничено време на възможността за сключване на доброволни споразумения за производсттво и доставки на мляко и млечни продукти между организации на производители, междубраншови структури и кооперативи. Мярката се основава на Член 222 от Общата организация на пазара (CMO) специфично за аграрния сектор, който може да се задейства при силни пазарни дисбаланси, се казва в официалното съобщение на Европейската комисия.

Мярката е изключителна, одобрена е през 2013 г. и никога досега не е използвана от еврокомисията.

Всяка страна сама ще определи доколко може да помогне, а пакетът от понеделник включва още производителите на свинско меса, плодове и зеленчуци.

За свинефермите тепърва ще се анализира ситуацията и ще се предложи нова схема. Междувременно ще бъде създадена обсерватория за пазара на месо, която ще анализира ситуацията с говеждото и свинското в ЕС. От 2014 г. работи такава институция за наблюдение на млечния пазар.

От еврокомисията добавят още 30 милиона евро към механизма за промотиране на европейското производство на нови пазари. В съобщението се припомня, че има предвидени над 110 милиона евро само за дейност вътре по националните пазари на ЕС и в трети страни през 2016 г. и още 30 милиона евро за производителите на месо и мляко.

За производители на плодове и зеленчуци се казва, че е малък напредъкът в преговорите с Русия по фитосанитарния контрол и допускането на стоките до руския пазар. Руското ембарго изтича на 30 юни, но е почти сигурно, че то ще бъде продължено.

За сметка на това има напредък в преговорите за отваряне на пазарите на САЩ, Япония, Бразилия и Украйна.

"В интерес на фермерите в ЕС съм готов за използвам всички инструменти, които депутатите са ни предоставили - както в краткосрочен, така и в дългосрочен план", заяви еврокомисарят по въпросите на земеделската политика Фил Хоган. Според него производителите се нуждаят от незабавна помощ в правните и бюджетни рамки, важащи за всички страни членки.

 

 


Тагове: фермер, помощ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4098