EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС:В сила нови правила за рейтинговите агенции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС:В сила нови правила за рейтинговите агенции

mail10:30 | 20.06.2013прегледи 329 коментарикоментари 0


Новите правила, приети от ЕС за по-добра регулация и по-прозрачна дейност на рейтинговите агенции влизат в сила от днес, предаде Франс прес. Занапред агенциите ще могат да извършват годишно само три незаявени оценки за държави. Датата ще трябва да бъде обявявана предварително и рейтингите ще се публикуват в петък след приключване на търговията на фондовите борси.
Финансовите компании ще трябва освен това да засилят собствените си оценки на кредитния риск, вместо да се доверяват изключително и по механичен начин на рейтинговите агенции. Новите правила въвеждат и система на гражданска отговорност: рейтинговите агенции ще могат да бъдат смятани за отговорни за техни грешки в случай на сериозна небрежност или умишлено
нарушаване на закона.
Сред множеството мерки за ограничаване на конфликтите на интереси е и тази, че агенцията няма да може вече да оценява обект или негови продукти, ако представлява над 10 процента от акционерите й.
Въвежда се и ротационен принцип за отваряне на пазара за малките агенции, освен трите големи - Standard and Poor's, Moody's и Fitch - които представляват 90% от пазара, но единствено при някои сложни финансови инструменти.
Всички възможни оценки ще се публикуват на европейска платформа, която ще започне да действа от юни 2015 година, за да могат по-лесно да се правят сравнения.

До 31 декември 2016 година комисията трябва да представи на Европейския парламент и на държавите членки доклад за това доколко би било уместно и възможно да се създаде европейска
рейтингова агенция, натоварена да оценява суверенния дълг на страните от ЕС.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg